Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Konsten att välja rätt
Tis 17 maj 2011 kl 10:03
Flytta till villa på landet eller bo kvar i lägenhet? Välja skolan som ligger närmast eller den med finaste gården? Kött eller fisk till middag? Skilja sig eller skaffa ett barn till? Byxor eller kjol... på femtioårsfesten? Livet är fullt av stora och små beslut som vi måste ta ställning till. Dagens program handlar om hur man kan hantera alla dessa beslut vi måste fatta. Ibland är det viktigare att man väljer någonting än att det blir helt och hållet ”rätt”. För en del personer kan oförmågan att fatta beslut leda till stort lidande. Gäster i studion är KBT-psykologen Erik Andersson och författaren Pelle Tornell, som skrivit boken ”Bestäm dig”. Vi träffar också Helena Falck som vill slå ett slag för ambivalens. För henne är det inget självändamål att kunna fatta snabba beslut, hon har valt att bli vän med sin egen tveksamhet. Just nu är kärlekens kemi hetare än någonsin. Det är nämligen temat för maj månad under Kemiåret 2011. Vi slinker in på föreläsning, där neurokemisten Anna-Lena Ström går igenom om vilka biokemiska reaktioner som står bakom passionen och pratar med professor Jonas Bergquist om vad som egentligen är romantiskt. Du som lyssnar; bestäm dig för att ringa till det direktsända telefonväkteriet och berätta som dina egna beslutsvåndor, eller få hjälp att fatta mer välgrundade beslut. Telefonslussen öppnar tisdag kl 10:00. Telefonnummer: 08- 215 216
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Andreas känner inga lukter Tis 31 okt kl 10:03(55 min)

Andreas har inte känt några lukter sedan han fick en hjärnskakning för nästan tio år sedan. Han saknar doften av en krispig höstdag och är ständigt rädd för att lukta illa.

FOMO, fear of missing out, kallas vår tids folksjukdom, som får näring från sociala medier. Men FOMO är i själva verket något djupt mänskligt. Det handlar om rädslan för att bli exkluderad.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".