Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Träna ute
Tis 05 apr 2011 kl 10:03
Träning är för många en runda till gymmet, simhallen eller träningslokalen, men träning utomhus kan vara nog så effektiv. I dagens program lämnar vi gymmets ergonomiska och blankpolerade värld för att... istället söka muskelutmaningar ute i naturen. För löparen kan skillnaden mellan ute och inneträning skilja en hel del. Vi tar reda på varför det går snabbare att springa på löpband jämfört med i träningsspåret, och hur man kan utnyttja backar och stigar för att bli en bättre löpare. Gäst i studion är löprådgivaren Peder Lindberg. Har du frågor om löpning? Skicka dem till oss på kropp@sr.se Julia Ilke upptäckte skogens möjligheter när hon var ute och joggade och prövade att lämna stigen och springa rakt ut i terrängen. Idag håller hon kurser i stenåldersträning eller movemente naturelle, naturliga rörelser, som det också kallas. Det går ut på att balansera på stockar, klättra i träd och kasta stenar. Dessutom handlar det om sången som underlättar vården av dementa. När Anna får hjälp med sin morgontoalett ljuder ”Gubben Noah” genom tvättrummet. Det är sköterskan Lotta som sjunger och nynnar för de demenssjuka patienterna medan de utför vardagssysslorna. Vi besöker Långbrogårdens äldreboende i Älvsjö där man använder sig av vårdarsång. Eva Götell, lektor i vårdvetenskap vid Mälardalens högskola, har i sin forskning visat att just sång gör de demenssjuka mer lugna och att vissa handlingar blir lättare att utföra - som att knäppa knappar eller tvätta sig.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Trångbodd 2017 Tis 05 dec kl 10:03(55 min)

Familjen Maagbi bor fyra personer på 14 kvadrat. I ett rum lagar de mat, sover och leker. De har inget kök utan får diska på golvet i badrummet.

Sofia Pettersson, 41, har Alzheimers sjukdom. Hon beskriver det som en baksmälla som aldrig går över. Om några år kommer hon att förlora sitt närminne och ha svårt att känna igen sina närstående.

Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".