Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Bot mot vestibulit och växande skönhetsintresse
Tis 22 mar 2011 kl 10:03
Vestibulit betyder brinnande vulva och drabbar många unga kvinnor. Förutom smärtor i underlivet vid samlag, kan det också vara en stor psykisk påfrestning. Men det finns hopp, många blir bättre eller helt... bra med behandling. Vi träffar Ellen Sundh som fick vestibulit när hon var 19 år och idag driver en sajt för och om tjejer som också lider av de här besvären. Nina Bohm-Starke som är överläkare vid Danderyds sjukus Vulvamottagning och behandlar många drabbade kvinnor. I jakten på yttre skönhet växer marknaden för skönhetsingrepp snabbt. Många låter plastikkirurgen göra jobbet, men samtidigt ökar också intresset för mer naturliga sätt att påverka sitt utseende. Och i det sammanhanget vänder sig många mot öst. Den mångtusenåriga kinesiska massagetekniken tui-na kan också användas i kosmetiskt syfte, som ansiktslyftande metod. Kropp & Själ reser till London och får en behandling hos en erfaren tui-nautövare. Gäst i studion är Liselott Sjöstedt, som använder sig av en annan naturmetod för att bli kvitt rynkor, antirynkgymnastik. Dessutom gästar medicinjournalisten Anna Bäsén programmet. Hon har skrivit en handbok för den som tänkt göra ett skönhetsingrepp, ”Allt du behöver veta om skönhetsingrepp - från botox och laser till kirurgi” kommer ut i dagarna. Och så besöker vi ett litet rum på Södersjukhuset i Stockholm där det just nu pågår ett SverigeMästerskap. Ett väldigt nördigt SM, tycker en av deltagarna själv. Det är Jens Olsson, hjärtläkare som just vunnit de två första omgångarna i SM i att tolka EKG.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Djuret människan Tis 12 dec kl 10:03(55 min)

Det finns en dubbelhet i relationen mellan människa och djur. Vi tycker oss stå över dem men är samtidigt beroende av dem. Förtjänar vi vår särställning i naturen eller är vi ett djur bland andra?

Trångbodd 2017 Tis 05 dec kl 10:03(55 min)

Familjen Maagbi bor fyra personer på 14 kvadrat. I ett rum lagar de mat, sover och leker. De har inget kök utan får diska på golvet i badrummet.

Sofia Pettersson, 41, har Alzheimers sjukdom. Hon beskriver det som en baksmälla som aldrig går över. Om några år kommer hon att förlora sitt närminne och ha svårt att känna igen sina närstående.

Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".