Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Sant och falskt om mobilstrålning
Tis 01 feb 2011 kl 10:03
Den fasta telefonen har tystnat. När det någon gång ändå ringer i den orkar man oftast inte svara, det är bara någon försäljare eller arg granne som vill klaga på att man väsnas för mycket. Mobiltelefonen... har intagit sin självklara position i våra liv. Hannah använder mobilen all sin vakna tid och sover med den under kudden. Rikard bär med sig sina två mobiler för jämnan och Michael sköter sitt sociala liv via den bärbara telefonen. Ingen av dem oroar sig särskilt för riskerna. Behöver de det? Forskarkåren är i stort sett eniga om att riskerna med mobilstrålning är små, åtminstone har man inte kunnat bevisa att det ökade mobilanvändandet gett fler fall av cancer än tidigare. Men så finns det de som tolkar resultaten annorlunda. Dagens Kropp & Själ tar reda på vad man hittills vet om effekter av flitigt mobiltelefonerande. Gäster i programmet är Anders Ahlbom, professor vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet och ordförande i strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd, Lars Mjönes, utredare vid Strålsäkerhetsmyndigheten och Kjell Hansson Mild, docent vid Institutionen för strålningsvetenskap vid Umeå Universitet. Dessutom handlar det om hur drömmarna ter sig för en person som inte ser i vaket tillstånd, och om en filmtävling som vill motverka fördomar om psykisk ohälsa.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Andreas känner inga lukter Tis 31 okt kl 10:03(55 min)

Andreas har inte känt några lukter sedan han fick en hjärnskakning för nästan tio år sedan. Han saknar doften av en krispig höstdag och är ständigt rädd för att lukta illa.

FOMO, fear of missing out, kallas vår tids folksjukdom, som får näring från sociala medier. Men FOMO är i själva verket något djupt mänskligt. Det handlar om rädslan för att bli exkluderad.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".