Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Arbetets betydelse för hälsan
Tis 28 dec 2010 kl 10:03
När du är 20 finns inga jobb att få, vid 30-40 förväntas du arbeta 150 procent och samtidigt ha barn och familj, vid 65 har du både tid och lust att arbeta men måste stiga åt sidan för yngre förmågor... Dagens program diskuterar hur vi fördelar arbetet över en livstid, och vilken roll arbetet spelar för hälsan. Ny forskning visar att många äldre i arbetslivet lider av trötthet och psykisk ohälsa. Annan forskning visar samtidigt att arbetet spelar viktig roll för relationer och identitet. Gäster i programmet är Hugo Westerlund docent vid Stressforskningsinstitutet i Stockholm, Kerstin Isaksson, professor i psykologi vid Mälardalens högskola, Roland Paulsen, forskare på sociologiska institutionen vid Uppsala universitet och Björn Asplund, klubbhuschef på Fountain House, som hjälper personer med psykisk ohälsa att komma ut i arbetslivet. Dessutom gör vi ett besök på en ideell arbetsplats, där annars hårt arbetande, högt betalda personer i Sverige gör samma arbete gratis, på sin fritid - för att de tycker att det är deras plikt att hjälpa behövande. Organisationen Läkare i Världen driver en klinik för papperslösa i Stockholm, alltså människor som vistats i Sverige utan tillstånd.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Rusning till transvården Kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Andreas känner inga lukter Tis 31 okt kl 10:03(55 min)

Andreas har inte känt några lukter sedan han fick en hjärnskakning för nästan tio år sedan. Han saknar doften av en krispig höstdag och är ständigt rädd för att lukta illa.

FOMO, fear of missing out, kallas vår tids folksjukdom, som får näring från sociala medier. Men FOMO är i själva verket något djupt mänskligt. Det handlar om rädslan för att bli exkluderad.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".