Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Hälsotrender på julbordet
Tis 14 dec 2010 kl 10:03
Det obligatoriska julbordet på julafton är på väg bort. Hittills har vi varit mycket traditionella när det gäller att duka bordet den 24 december. Korvar, skinkor, syltor, sill och julgröt har varit ett... måste, men nu börjar det förändras. Vegetarisk och vegansk mat blir allt vanligare inslag i menyn och många försöker hitta hälsosammare alternativ. De olika dieternas genomslag styr också hur man väljer utbudet av julmat. Matetnologen Richard Tellström gästar dagens program och berättar om hur vi börjar överge gamla julvanor. Och så lär vi oss välja mat med tanke på hjärtat. Bengt W Johansson är hjärtspecialist och vill slå ett slag för maten som både ger njutning och förebygger åderförkalkning. Dessutom ger Kropp och Själ några hårda julklappstips och går igenom årets böcker. Nämnda böcker: Patrick - en verklighetsskildring av Mikael Nabrink, utgiven av Minak AB, Mellan liv och död, en kirurgs berättelse av Gabriel Weston, Alfabeta, Pandemi - myterna, fakta, hoten av Björn Olsen, Norstedts, Hjälp vem är jag? av Caroline af Ugglas och UKON, Piratförlaget. En vintrig kväll i värmländska Torsby kommer Birgitta till ABF-husets föreläsningssal. Hon har sömnproblem sedan flera år och kanske den här kvällen kan ge henne lindring. Dag Hultcrantz åker runt i Värmland och ger en alternativ behandling mot allehanda smärtor, rädslor och fobier. Det handlar om att sätta färg och form på sina känslor säger han. Kropp & Själs reporter Kicki Möller fick vara med på en demonstrationsbehandling av tankefältsterapi.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Trångbodd 2017 Tis 05 dec kl 10:03(55 min)

Familjen Maagbi bor fyra personer på 14 kvadrat. I ett rum lagar de mat, sover och leker. De har inget kök utan får diska på golvet i badrummet.

Sofia Pettersson, 41, har Alzheimers sjukdom. Hon beskriver det som en baksmälla som aldrig går över. Om några år kommer hon att förlora sitt närminne och ha svårt att känna igen sina närstående.

Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".