Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Osund, lycklig och dansk
Tis 30 nov 2010 kl 10:03
De är inte bara Europas lyckligaste folk - de lever också mest osunt och har betydligt lägre medellivslängd än jämförbara länder i Europa. Men snart ska det bli ändring på det. Följ med till Danmark som... nu gör en storsatsning på en friskare befolkning. Vi besöker Danmarks mest kärnfriska familj, som har startat en hel rörelse kring begreppet Kärnfrisk. Ninka och Morten Mauritson och deras två barn har lagt om sin kost, sina vanor och fått ett helt nytt liv - utan kemikalier, stress och mjölkprodukter. Vi träffar dem över en kopp örtte. Vi träffar också den danske stjärnkocken Claus Meyer som hävdar att det danska köket visst kan vara hälsosamt. Med välsmak som vapen kämpar Claus nu hårt för att marknadsföra en ny nordisk diet. Sjukvårdens organisation är en viktigt fråga för att öka medellivslängden säger Hans Drachmann, hälsojournalist på tidningen Politiken. Den andra delen i hälsosatsningen innebär mer förebyggande åtgärder. Skrämselkampanjer mot rökning, en mycket omdiskuterad skatt på mättat fett och informationssatsningar för att få danskar att lära sig se tidiga tecken på allvarlig sjukdom. Men det finns en inbyggd skepsis i Danmark mot hälsoråd från myndigheterna, menar Else Smith, direktör på Sundhetsstyrelsen. Vi träffar också Arwa Josefsson, en av alla de svenska studenter som läser till läkare i Danmark.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Andreas känner inga lukter Tis 31 okt kl 10:03(55 min)

Andreas har inte känt några lukter sedan han fick en hjärnskakning för nästan tio år sedan. Han saknar doften av en krispig höstdag och är ständigt rädd för att lukta illa.

FOMO, fear of missing out, kallas vår tids folksjukdom, som får näring från sociala medier. Men FOMO är i själva verket något djupt mänskligt. Det handlar om rädslan för att bli exkluderad.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".