Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Fina och fula sjukdomar
Tis 02 nov 2010 kl 10:03
Om du satt runt fikabordet på arbetsplatsen och berättade din sjukdomshistoria, vilken sjukdom skulle du utan omsvep bekänna att du lider av, och vilken skulle du hålla innerligt tyst om? Dagens program... diskuterar varför vissa sjukdomar anses finare än andra. Vem som drabbas av en sjukdom är en delförklaring till vilken status den anses ha. Vid förra sekelskiftet, i samband med det moderna samhällets genombrott, var det affärsmän, industrifolk och börsmäklare som fick trötthetsdiagnoser och då ansågs det som en aktningsvärd sjukdom. Idag talar vi istället högt om cancer och hjärtsjukdomar, men håller tyst om HIV och tarmbesvär. Även forskningen spelar roll, och vilka sjukdomar som läkemedelsföretagen är intresserade av att satsa mediciner på. Sara Alexandersson drabbades av två olika sjukdomar inom loppet av tre år och fick totalt olika bemötande från vården. Gäster i studion är också njurläkare Astrid Seeberger och idéhistoriker Karin Johannisson. Denna vecka drar vi också igång en ny serie där vi låter en tämligen otränad försökskanin prova ett träningsprogram för män 40+. Bodybuildern Ove Rytter har arbetat fram fyra olika program för att få män i övre medelåldern att komma i bättre form och Kropp & Själ har övertalat filmaren Marc Davin att utsätta sig för ett sex veckor långt projekt där han äntligen ska försöka få igång sin träning. Utgångspunkt: Otränad. Man. Och 40 plus. Uppdrag: Att komma i fysisk form på sex veckor (Kropp & Själ ger er) Försökskanin: Marc Davin!!
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Andreas känner inga lukter Tis 31 okt kl 10:03(55 min)

Andreas har inte känt några lukter sedan han fick en hjärnskakning för nästan tio år sedan. Han saknar doften av en krispig höstdag och är ständigt rädd för att lukta illa.

FOMO, fear of missing out, kallas vår tids folksjukdom, som får näring från sociala medier. Men FOMO är i själva verket något djupt mänskligt. Det handlar om rädslan för att bli exkluderad.

Han kallas den främste friidrottaren genom tiderna. Om psyket och de fysiska förutsättningarna som krävs för att bli världens bästa sprinter.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".