Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Livet efter fetmaoperationen
Tis 19 okt 2010 kl 10:03
Tiny Borén har ett ärr som löper från bröstkorgen ner över magen. Det är 20 år sedan hon gjorde sin gastric bypass operation, som då var ett relativt ovanligt och ifrågasatt ingrepp. Idag är det andra... tongångar. De senaste åren har köerna till magsäcksoperationerna blivit längre och allt fler kliniker utför ingreppet. Forskare och kirurger vittnar alla om fördelarna. Det är inte bara den bästa bantningsmetoden utan verkar också ha andra gynnsamma effekter mot till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes. Men för den opererade väntar ett liv fyllt av restriktioner och krav på fullkomlig karaktärsfasthet. En magsäcksopererad person kan aldrig mer äta ett skrovmål, det är pytteportioner med bara helt nyttig mat som gäller. Äter man för mycket eller fel kan man få obehagliga biverkningar med svettningar, illamående, yrsel och hjärtklappning. Det gäller att ta sina vitaminer livet ut, för en biverkan är kronisk vitaminbrist, och alkohol får man högst smutta på då den går rakt ut i blodet. Dagens program diskuterar vad vi hittills vet om den så omhuldade bantningsmetoden. Vi möter också Anette Rosvall, som gjorde operationen för bara några månader sedan. Gäster i programmet är Ingmar Näslund som opererat överviktiga patienter i 30 års tid, Malin Werling, doktorand vid avdelningen för gastroforskning vid Göteborgs universitet och Ewa-Maj Rasmusson Säter från Överviktigas riksförbund
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Andreas känner inga lukter Tis 31 okt kl 10:03(55 min)

Andreas har inte känt några lukter sedan han fick en hjärnskakning för nästan tio år sedan. Han saknar doften av en krispig höstdag och är ständigt rädd för att lukta illa.

FOMO, fear of missing out, kallas vår tids folksjukdom, som får näring från sociala medier. Men FOMO är i själva verket något djupt mänskligt. Det handlar om rädslan för att bli exkluderad.

Han kallas den främste friidrottaren genom tiderna. Om psyket och de fysiska förutsättningarna som krävs för att bli världens bästa sprinter.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".