Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Tugga för hjärnan
Tis 11 jan 2011 kl 10:03
Tänderna är mer än bara något att tugga maten med. I själva verket är tänderna sinnrika känselspröt som skickar mängder av signaler till hjärnan. När du tuggar till exempel påverkas både minnet och inlärningsförmågan... Dagens Kropp & Själ handlar om vilken roll tänderna spelar för resten av kroppen. Nya studier visar att en lätt knackning på en tand utlöser en serie kraftiga reaktioner i hjärnan. Samspelet mellan tänder och hjärna har visat sig vara mycket mer komplicerat än forskarna tidigare trott. Till exempel kan tändernas känselorgan känna av vilken konsistens maten har och anpassa tuggandets kraft och riktning efter det. Medverkar gör bland annat docent Mats Trulsson, och Björn Klinge, professor i odontologi. Och så handlar det om varför många mår dåligt samtidigt som vi är friskare än aldrig förr. Svaret på den frågan har religionspsykologen och prästen Cecilia Melder sökt efter i sin avhandling om existentiell folkhälsa. Dessutom besöker vi ålderdomshemmet Lotte i Danmark som blivit vida känt för sin speciella atmosfär. Här serveras en konjak på maten, en katt tassar omkring i rummen och kristallkronorna hänger från taken. Grundaren Thyra Frank vill att det ska kännas som ett hem och inte som en institution. Kvalitet är inte så komplicerat, det handlar bara om närvaro och omtanke. Och det är inte dyrare gå klädd i vanliga kläder än i vita rockar, men det ger en större känsla av mänsklighet, säger hon. Även svenska äldreboenden har inspirerats av Lotte-pedagogiken. Tubberöds äldreboende på Tjörn startade i april i fjol och satsar på mindre sömnmedel och mer umgänge på de äldres villkor.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Djuret människan Igår kl 10:03(55 min)

Det finns en dubbelhet i relationen mellan människa och djur. Vi tycker oss stå över dem men är samtidigt beroende av dem. Förtjänar vi vår särställning i naturen eller är vi ett djur bland andra?

Trångbodd 2017 Tis 05 dec kl 10:03(55 min)

Familjen Maagbi bor fyra personer på 14 kvadrat. I ett rum lagar de mat, sover och leker. De har inget kök utan får diska på golvet i badrummet.

Sofia Pettersson, 41, har Alzheimers sjukdom. Hon beskriver det som en baksmälla som aldrig går över. Om några år kommer hon att förlora sitt närminne och ha svårt att känna igen sina närstående.

Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".