Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Höstdepp, ansiktskänslor och läsande läkare
Tis 14 sep 2010 kl 10:03
Om du gör en glad min med ansiktet kommer du att börja känna dig glad trots att du inte var det från början. Det visar ny forskning om emotionell empati. Psykologen Per Andreasson styrde sina försökspersoners... ansiktsuttryck när de tittade på film och såg att ansiktets muskler påverkade själva känslan. Och så diskuteras varför läkare skulle ha nytta av att läsa skönlitterära böcker. Idag ingår skönlitteratur som en del av läkarutbildningen, men vilken nytta har läkare av att läsa klassiker och vilka böcker gör en läkare till en bättre yrkesman? Det har Rolf Ahlzén, lektor vid Karlstads universitet och själv läkare, studerat närmare i avhandlingen ”Why should physicians read?”.

Dessutom handlar dagens program om humörsvängningar som har med årstiden att göra. I slutet av september är det många som blir tröttare och hungrigare än vanligt. Känner man sig dessutom nedstämd och blir mindre social är det antagligen höstdepressionen som har slagit till. Kropp & Själ träffar professor Jerker Hetta som tröstande nog berättar att de här depressionerna ofta blir lättare med åren. Besökare i studion är artisten Caroline af Ugglas som berättar om ångest och depressioner i boken ”Hjälp vem är jag?”, som hon skrivit tillsammans med terapeuten och poeten UKON.

I programmet berättar vi också om en ny hudsjukdom som dykt upp i det moderna IT-samhället – laptopdermatit. Förr var den här hudförändringen vanlig hos äldre och medelålders personer som stod länge i värmen framför kol- eller vedbrasor. Nu mer har hudbesvären dykt upp på framsida lår hos unga datoranvändare som haft den bärbara datorn i knäet under längre perioder. Hudläkaren Ylva Werner Linde från Södersjukhuset berättar om den nygamla diagnosen.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Kropp & Själ
Igår kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 08 aug kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 01 aug kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 25 jul kl 10:03(57 min)
Kropp & Själ
Tis 18 jul kl 10:03(57 min)
Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".