Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättelser från verkligheten
Ett avsnitt från P1 Dokumentär
Kent och Abir
Sön 09 dec 2012 kl 15:03
P1 Dokumentär återutsänder ett program från projektet Riksdagen i P1 från september 2012. Här följer vi sverigedemokraten Kent Ekeroth och centerns Abir Al Sahlani. "Invandring" är något som både skiljer... och förenar de två riksdagsledamöterna. Sedan dokumentären sändes första gången har Kent Ekeroth avgått som partiets rättspolitiske talesperson men sitter kvar i riksdagen. Han var en av de sverigedemokrater som fångades på bild i den uppmärksammade videon med järnrör.

Kent Ekeroth, vars parti vill minska invandringen med 90 procent, berättar i dokumentären om hur hans mor och mormor upprepade gånger flytt förföljelser innan de nådde Sverige.

”När morsan kom hade de 50 kronor på fickan. Invandrare, inga pengar. Klarade sig utmärkt”

Abir Al Sahlani möter sitt förflutna som ensamkommande flyktingbarn när hon nu som riksdagsledamot gör studiebesök på Migrationsverket.

”1991, 26 oktober, landade jag i Stockholm. Då kom jag insmugglad till Sverige.”

Med dem båda pratar vi om hur deras politik går ihop med deras erfarenheter. Hur ser Kent på sin hårda linje mot invandrare som begått brott med tanke på sin invandrade mors fängelsestraff för skattebrott? Hur ser Abir på att stödja en politik som innebär tvångsavvisningar till det Irak hon två gånger flytt efter hot mot livet?

Dokumentärserien Riksdagen i P1 följer ett antal riksdagsledamöter genom mandatperioden för att ge en bild av både politiken och människorna som formar den.

Ett program av Amanda Glans. Producenter Erik Hedtjärn och Lars Truedsson.Producerat av Tredje Statsmakten Media för Sveriges Radio.

Vi undrar - Är det rimligt att kräva av en politiker att liv och politik ska gå ihop? Är det rimligt att Kent Ekeroth fått lämna många uppdrag efter de senaste avslöjandena? Var gärna med och diskutera.

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet P1 Dokumentär
P1 Dokumentär
Sön 30 jul kl 15:03(51 min)
P1 Dokumentär
Sön 23 jul kl 15:03(52 min)
P1 Dokumentär
Fre 21 jul kl 06:00(50 min)
P1 Dokumentär
Sön 16 jul kl 15:03(50 min)
P1 Dokumentär
Sön 09 jul kl 15:03(47 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".