Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Radioessä: Syndens ekonomi genom tiderna
Fre 07 dec 2012 kl 13:45
Vad som anses syndigt har skiftat rejält under årens lopp. Antikens greker räknade högmod, frosseri och lättja till de sju dödssynderna. Femtiotalets amerikaner fascinerades av den svenska synden. Efter... ett test kom den amerikanska författaren Susan Sontag fram till att vi var mer besatta av att supa än att ha sex. I veckans radioessä funderar litteraturvetaren Hilda Ärlemyr över syndens historia - från medeltiden till våra dagar.

På 1300- talet var det syndigt att ha samlag bakifrån, idag är det en mycket större synd att gå arbetslös.

Bot genom Fas 3 

Andra institutioner än kyrkan har övertagit makten att bestämma hur vi bäst ska sona för våra synder. Nu botgör människor istället i Fas 3, eller genom vaga anställningar på bemanningsföretag.

Botgöring och ekonomi är, visar det sig, tätt sammankopplade, både under medeltiden och idag.

Tragikomisk historia

Hilda Ärlemyr dyker ner i syndens och botgöringens tragikomiska historia i böcker som Mikael Nordbergs Den dynamiska medeltiden, Michel Foucaults Sexualitetens historia samt Kristian Lundbergs Yarden.

Att be om varmare arbetskläder är en syndig handling. Att tvingas sjukskriva sig några dagar likaså. Och syndarna idag, ska liksom på medeltiden påläggas botgöring. Den inofficiella boten på vissa bemanningsföretag kan vara att inte bli inringd på någon vecka

Böcker:
Michel Foucault, Sexualitetens historia- Viljan att veta, Daidalos, 2002 (1976).
Kristian Lundberg, Yarden, Östlings Bokförlag Symposion, 2010.
Michael Nordberg, Den dynamiska medeltiden, Rabén Prisma, 1995 (1984).

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Litteraturen torkar våra tårar Tis 05 dec kl 13:04(8:05 min)

Alla människor behöver tröst någon gång i livet. Men får att få tröst, behövs det väl någon som ger den till en? Bibliotekarien Elisabeth Skog funderar på om litteraturen kan vara denna någon.

Är katastrofen en möjlighet? Mån 04 dec kl 13:04(8:25 min)

Vem ska man luta sig mot om katastrofen kommer? Tidigare var svaret kanske staten, men idag ska var och en vara preppare. Juristen Tormod Otter Johansen funderar på om det inte finns en tredje väg.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".