Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Den ekonomiske ingenjören Alvin Roth
Fre 07 dec 2012 kl 12:10
Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne delas i år av amerikanerna Lloyd Shapley och Alvin Roth. Deras forskning kan sammantaget ses som en del av nationalekonomins utveckling... på senare år: En resa från abstrakt teori till praktisk användning i dagens samhälle.

Under 50- och- 60 talet tog Lloyd Shapley fram en matematisk modell som parar ihop olika personer eller saker så att ingen av de matchade aktörerna föredrar någon annan än den motpart som modellen tilldelat dem

Från 80-talet och framåt har Alvin Roth tagit denna teori och tillämpat den i verkligheten genom att designa marknader för att bland annat matcha rätt elev med rätt skola, eller för att vid njurdonation para ihop rätt njure till rätt patient

Denna sjätte del i vår serie om den ekonomiska vetenskapen är ett porträtt på den yngre av årets ekonomipristagare – Alvin Roth, som är professor i nationalekonomi vid Stanford University i USA.

Medverkande:
Alvin Roth, professor i nationalekonomi vid Stanford University, årets delade vinnare av Ekonomipriset till minne av Alfred Nobel.
Kenneth Arrow, professor emeritus i nationalekonomi vid Stanford University, vinnare av Ekonomipriset till minne av Alfred Nobel år 1972.
Muriel Niederle, professor i nationalekonomi vid Stanford University med inriktning på experimentell ekonomi och marknadsdesign.

Övriga röster i början av reportaget:
Paul Milgrom, professor i nationalekonomi vid Stanford university, var med och startade världens första marknadsdesignkurs tillsammans med Alvin Roth på Harvard år 2000.
Michael Ostrovsky, biträdande professor i nationalekonomi, vid Stanford university, inriktad på marknadsdesign

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Det vågade klivet in i en ny astronomi Tor 07 dec kl 12:10(20 min)

Forskarna hade laddat för gravitationsvågor i ett halvsekel. När upptäckten plötsligt gjordes var det svårt att tro på den. Nu vet vi att den var på riktigt, och att astronomin gått in i en ny epok.

Skulle man nånsin kunna mäta hur själva rymden skakar som följd av en gravitationsvåg? Länge var det osäkert. Hör om hur en ovillig kursledare och en oorganiserad hippie fann vägen till upptäckten.

De ryska åren som formade Alfred Nobel Tis 05 dec kl 12:10(19 min)

Det var nära att den store uppfinnaren hade blivit poet i stället för uppfinnare. I 1800-talets Sankt Petersburg fångades den unge Nobel nämligen av romantikens stämningar.

Så hittar du din cirkadiska rytm Mån 04 dec kl 12:10(19 min)

När på dygnet är vi som smartast? Varför kan det vara farligt att jobba natt, och när på dygnet ska man satsa på OS-medalj? Vetandets värld ger dig de bästa tipsen för att leva efter din biologiska...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".