Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet sänder inte längre. I detta program fick barnen plats i samhällsdebatten och du som lyssnare...
Ett avsnitt från Barnen
Plattankids
Fre 07 dec 2012 kl 11:03
- Det är fredag, det är fest ikväll! Vi kommer till plattan för vännernas skull, vi träffas här och chillar och sen åker vi kanske vidare till Vällingby, Farsta, Bromma eller Husby! Mustaba och Andreas,... båda 14 år gamla, är uppspelta och kan knappt stå stilla. De har just kommit in till Sergels Torg från Skärholmen och väntar nu på att alla andra kompisar ska dyka upp.

Sergels torg, eller plattan, är en av Stockholms mest centrala        
platser. Det är också en plats med ett ökänt rykte: ett tillhåll för knarkförsäljning och kriminalitet.
Men på senare tid har plattan blivit en populär plats för väldigt många ungdomar. På fredagkvällarna kommer tonåringar från hela Stockholmsområdet till plattan bara för att hänga. Många av dem är för gamla för att sitta hemma, men för unga för att komma in på krogen.
Bakom alla betongpelare och mitt ibland det kännetecknade rutmönster i svart och vitt som utgör själva Plattan framträder snart ett avancerat socialt system.                                                                                  

Vid den inglasade entrén till tunnelbanan ligger den s.k. Emo-plattan. På ett utrymme om några kvadratmeter står 14-åriga Josefine och Nicky och tar skydd mot snön och kylan utanför. De kommer hit varje fredag för att träffa kompisar.
- Det här är emo-hörnet av plattan. Här hänger de som har färgglatt hår och lite mörka kläder, berättar Nicky.
- Jag har själv blått hår, men jag är själv inte emo. Jag har min egen stil, säger Josefine.
Men att plattan skulle vara en farlig plats för ungdomar att vara på, håller Josefine och hennes kompisar inte med om.
- Det är mest föräldrar som tycker att det är dåligt att vara här men på emo-plattan är det inga problem. Langarna håller till runt kanterna nere vid Burger King, en hel trappa ner, säger hon.
Fast Arthur, som är 15 år, och också står på Emo-plattan håller inte med.
- Jag brukar faktiskt inte hänga här för jag har insett att det är en dålig plats. Man hänger ju bland massa missbrukare, så man kan råka illa ut, säger han.

Plattankids fredagkväll är det första programmet i Barnens nya serie Utekväll. I tre program tittar vi närmare på vad ungdomar i åldrarna 13-17 år gör en ledig kväll ute på stan.
Serien görs av Rosa Fernandez och David Rune.


Vad gör du själv en fredagkväll? Finns det tillräckligt med saker att göra där du bor? Berätta och diskutera i kommentarsfältet nedan.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Barnen
– Du hade ju inga socbeslut i fickan Fre 17 okt 2014 kl 11:03(30 min)

Vad kan det betyda för ett barn att bli intervjad i radio? Att få sin röst hörd? I det sista programmet av Barnen söker Ylva Mårtens upp Sonny som hon intervjuade för 13 år sedan.

Jag duschar inte Fre 10 okt 2014 kl 11:03(29 min)

- Jag känner mig inte trygg att visa mig naken i skolan, det känns som att folk tittar och dömer, säger Linnea som går i åttan på Eneskolan i Järna. Linnea har inte duschat i skolan på tre år.

Läsa eller spela, det är frågan? Fre 26 sep 2014 kl 11:03(30 min)

Finns det en konflikt mellan barns dataspelande och bokläsande? Det undersöker Barnens reporter Ylva Mårtens. Kajsa Pasanen och Ramyar Shahsavari går i sexan i Frödingskolan i Karlstad. Vad kommer...

”Jag lär mig engelska när jag spelar" Fre 19 sep 2014 kl 11:03(30 min)

Spel är en stor del av många barns liv. Nio av tio barn ägnar sig åt att spela via datorn eller mobilen. Och var fjärde kille i mellanstadieåldern spelar mer än tre timmar per dag. Vad är grejen med...

Jag vill utforska världen Fre 05 sep 2014 kl 11:03(29 min)

Jens-Antonio är 11 år och tycker inte att han lär sig någonting i skolan. De stökiga eleverna tar över lektionerna och lärarna ger honom inga nya utmaningar, berättar han. Så han bestämmer sig för att...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".