Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.
Ett avsnitt från Konflikt
Det lilla kriget som alla vann
Lör 08 dec 2012 kl 09:03
Om Gaza-kriget, som alla vann. Hamas, Netanyahu och de arabiska grannarna har stärkt sina positioner. Men hur gick det för freden? Följ med till Gaza, och hör ansjovisfiskare, jordbrukare och barnfamiljer... om livet i ett land där kriget blivit vardag. Hör också röster från Jerusalem, Doha och Washington om den nya ordningen i Mellanöstern - en ordning där en långsiktig fred är mer avlägsen än någonsin.

Det råder segerstämning bland Gazas islamister. I fredags var ytterligare en triumfens dag för Hamas, när den terrorstämplade organisationens ledare, Khaled Mashaal återvände till palestinsk mark för första gången sedan 1967. Syftet med hans återvändande är Hamas 25-årsjubiléeum, som firas med massmöten och militärparader i helgen. Anledningen att han kunde besöka Gaza var kriget i november, förklarade Mashaal i ett tal strax efter ankomsten. Han förklarade stolt att Hamas vunnit det åtta dagar långa kriget, trots att det ju faktiskt aldrig blev någon fred utan bara en fragil vapenvila. Men att både Hamas och andra militanta grupper i Gaza ser kriget som en propagandaseger, det stod klart för Kristian Åström när han i veckan besökte Gaza.

Stora delar av Hamas ledarskap lever idag i exil utanför Gaza. Många av ledarna bor i Kairo, och Khaled Mashaal själv bor i Doha, i den lilla gulfstaten Qatar. Och trots att Gaza lite slentrianmässigt brukar kallas för världens största utomhusfängelse - invånarna kommer ju inte därifrån - så är omvärlden idag väldigt närvarande inne i Gaza. Här syns tydliga spår av de dramatiska politiska omvälvningar som hänt i Mellanöstern under den arabiska våren. När Gazaborna firade vapenvilan den 22 november så kunde man se plakat, skyltar och banderoller som tackade den gamla vapendragaren Iran, men också betonade stödet från nyfunna vänner, som president Morsi i Egypten å Emiren av Qatar.

Och just Qatar är väldigt närvarande i Gaza. Den lilla gulfstaten i persiska viken har plöjt ner miljoner dollar till skolor, fiskeutrustning och infrastruktur i Gaza. Emiren, hamad bin Khalifa al-Thani, var det första statsöverhuvudet som besökte ett hamaskontrollerat Gaza, när han kom dit i oktober, strax innan kriget mellan Israel å Hamas. Qatar är definitivt ett av de länder som vunnit på det senaste kriget i Gaza. Det konstaterar Mehran Kamrava, professor i statsvetenskap vid Georgetownuniversitetet i Qatars huvudstad Doha, där Konflikts Lotten Collin nådde honom.

Paradoxalt nog så upplever sig även Israel som vinnare i kriget. Premiärminister Netanyahu har precis som Egyptens Morsi, Emiren av Qatar och inte minst Hamas ledarskikt kunnat plocka poäng på kriget och den efterföljande vapenvilan. Det hävdar Yossi Klein Hallevi, forskare på tankesmedjan Hartman Institute en framträdande röst inom den konservativa falangen som står nära det i Israel styrande Likudpartiet. Kristian Åström träffade honom i Jerusalem.

Det verkar, trots att Israel och Hamas faktiskt förhandlat indirekt med varandra i samband med den senaste vapenvilan, inte vara någon som idag tror att en fredsprocess i dagsläget är möjlig. Så vad skulle egentligen krävas för att få till stånd en mer varaktig fredsuppgörelse? De flesta brukar hävda att ett land mer än andra har svaret på den frågan i sin hand: Israels viktigaste allierade, USA. USA ger varje år flera miljarder dollar i militärt bistånd till Israel, men också till Morsi i Egypten. Faktum är att det finns amerikanska militärinstallationer kors och tvärs över hela Mellanöstern, bland annat i just Qatar, och USA har nära samarbete med så gott som alla viktiga länder i regionen, med det uppenbara undantaget Iran. Med så många allianser, kontakter och påtryckningsmedel vore det väl bara naturligt att om någon ska kunna pressa Israeler och palestinier att sluta fred, så är det USA.

För att förstå hur Washington utvärderat det senaste kriget så ringde Konflikts Ivar Ekman upp Aaron Miller på Woodrow Wilson-centret i Washington. Miller var länge var en central rådgivare åt amerikanska regeringar i just Mellanösternkonflikten, och har förhandlat med såväl israeler som palestinier under både Bill Clinton och George W Bush.

Men när fokus i omvärlden hamnar på storpolitiska vinster och förluster, och vilka nya allianser som bildats eller förstärkts under det senaste kriget, är det lätt att glömma att Gaza samtidigt är en plats som 1,7 miljoner Gaza-bor kallar sitt hem - en plats där vanliga människor försöker leva vanliga liv så gott det går, även om kriget hela tiden finns närvarande. Det berättade bönder, fiskare och barnfamiljer för Kristian Åström.

Programledare: Ivar Ekman
Producent: Lotten Collin

Mer om ämnet:

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Konflikt
Den kinesiska drömmen på export Lör 09 dec kl 09:03(56 min)

Om Kinas ökade inflytande i världen. Varför byggs en ny Sidenväg? Vad krävs för att få låna en panda? Och hur mycket ideologi sipprar med när Kina investerar i unga afrikaner och latinamerikaner?

I den saudiske prinsens huvud Lör 02 dec kl 09:03(56 min)

Om Mohammed bin Salman, mannen bakom den palatsledda saudiska revolutionen – och risken för att resultatet blir kaos. Hör om gyllene fängelser, hemliga möten och en allt hårdare kamp med Iran .

Vilka diplomatiska alternativ kvarstår när krigsretoriken eskalerar mellan USA och Nordkorea? Är konstruktiv dialog fortfarande möjlig?

Dataspelens politiska sprängkraft Lör 18 nov kl 09:03(56 min)

Om dataspel som blivit en viktig del av samtidskulturen – och nu även av politiken. Hör om Pewdiepies bittra humor, Gamergates koppling till Trump, och det kontroversiella med att skjuta nazister.

Efter IS skräckvälde – finns rättvisa? Lör 11 nov kl 09:03(56 min)

Om hämndbegär efter kallblodiga terrorattentat. Om misstankar om utomrättsliga avrättningar. Och om rättsstatens principer. När IS fästen faller hur ska rättvisa kunna skipas? Går det ens?

Upptäck avsnitt från programmet Konflikt

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".