Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Den skjutglade svensken i San Remo
Mån 10 dec 2012 kl 12:10
Under några vintrar på 1890-talet bodde Alfred Nobel vid Medelhavets strand i San Remo. Men den svenske uppfinnarens olika experiment vållade oro i den annars lugna liguriska staden och till sist tvingades... Nobel till och med köpa sin närmsta grannes hus.

År 1891 köpte Alfred Nobel en 20 år gammal villa i närheten av staden San Remo på den italienska Rivieran, ungefär 20 kilometer från franska gränsen. Samtidigt behöll han det hus i Paris där han varit bosatt i 20 år. Ett par år senare köpte Nobel Bofors bruk i Sverige och fick på köpet en svensk bostad, Björkborns herrgård.

I huset i Sanremo dog Alfred Nobel den 10 december 1896. Villan är idag förändrad sen Nobels tid men är öppen som ett museum över donatorn och uppfinnaren som förknippas även med Sanremo.

I Vetandets värld får ni höra kommunalpolitikern Giovanni Berrini tala om hur viktig minnet av Nobel är för Sanremo idag och Eva Ghirardelli, som i flera decennier varit Sveriges konsul i Sanremo.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 18 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".