Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Den skjutglade svensken i San Remo
Mån 10 dec 2012 kl 12:10
Under några vintrar på 1890-talet bodde Alfred Nobel vid Medelhavets strand i San Remo. Men den svenske uppfinnarens olika experiment vållade oro i den annars lugna liguriska staden och till sist tvingades... Nobel till och med köpa sin närmsta grannes hus.

År 1891 köpte Alfred Nobel en 20 år gammal villa i närheten av staden San Remo på den italienska Rivieran, ungefär 20 kilometer från franska gränsen. Samtidigt behöll han det hus i Paris där han varit bosatt i 20 år. Ett par år senare köpte Nobel Bofors bruk i Sverige och fick på köpet en svensk bostad, Björkborns herrgård.

I huset i Sanremo dog Alfred Nobel den 10 december 1896. Villan är idag förändrad sen Nobels tid men är öppen som ett museum över donatorn och uppfinnaren som förknippas även med Sanremo.

I Vetandets värld får ni höra kommunalpolitikern Giovanni Berrini tala om hur viktig minnet av Nobel är för Sanremo idag och Eva Ghirardelli, som i flera decennier varit Sveriges konsul i Sanremo.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".