Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hör allt från svensk spelmansmusik till folkmusik från hela världen. Här möter du världsturnernade artister...
Ett avsnitt från P2 Live Folk- och världsmusik
Det tredje minnet av en sommar. P2 Live Världens Liv på Hesselby Slott Stockholm Folk Festival
Sön 06 jan 2013 kl 20:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Världens Liv utspelar sig på Hesselby Slott i Stockholm västra utkanter och den kungliga huvudstadens första egentliga folkmusikfestival av dignitet. Den ägde rum under några fina sommardagar början av... augusti i fjol. Ikväll värmer vi oss med amerikansk rotmusik från Appalacherna med fiolvirtuoserna Brittany Haas och Lauren Rioux, vi hör Lindblad & Company som bedyrar sin kärlek i franskrostad musik; låtar färgade av den amerikanska Södern och franska Kanada. Så avslutas Världens Liv med Nordic, en av Sveriges mest framgångsrika folkmusikgrupper under senare år.

De två amerikanska fiolisterna Brittany Haas och Lauren Rioux spelar låtar från de appalachiska bergen i västra USA. En drivande och spänstig spelmansmusik från en stark och livskraftig tradition som under historiens lopp gett så mycket liv och näring åt bluegrass, country och andra amerikanska musikformer. Här föds lusten att dansa, här får man hjälp att sörja och längta i bitterljuva sånger. Under konserten vid Hesselby slott dök en gästartist upp; den amerikanske sångaren och gitarristen Sten Havumaki.

Anna Lindblad är en svensk riksspelman som bekänner sin kärlek till musiken i Quebec i Kanada och cajunmusiken i Lousiana. En musik marinerad i franska smaker. Flera av låtarna är Annas egna, inspirerade av alla hennes möten under spelmansresor runt om i världen.

Här har hon samlat ett spelkompani bestående av Anna Roussel, traversflöjt, Johan Ronström, mandolin och Anders Löfberg, cello.

Nordic är en trio som tilldelats två priser under de senaste årens Folk och Världsmusikgalor. Årets Samspel 2010, Årets grupp 2011. Det unika hos Nordic är det smidiga och smakfulla samspelet. Där var och ens spelskicklighet tas till vara i luftiga och raffinerade arrangemang. Många är dom som vill spela med Nordic. På Hesselbyfestivalen bjöds en gästartist upp på scenen, slagverkaren Olle Linder.

Detta är det tredje av tre program från sommarens folkmusikfestival vid Hesselby Slott.

Sveriges Radios musiktekniker på Hesselbyfestivalen;
Ian Cederholm och Mats Landberg.
Producent, text och presentation:
Mats Einarsson

 

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.24
    Nordic Erik Rydvall, Magnus Zetterlund, Anders Löfberg, Olle Linder - Variacion Andina
    Kompositör: Freddy Pucha
Programmet tillhör kategorin: Musik

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".