Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Hur språk används och förändras. Här kan du som lyssnare ställa dina frågor om språk.
Ett avsnitt från Språket
Från tynga till utsudda - om Sveriges största ordbok
Tis 11 dec 2012 kl 13:20
Om några veckor kommer det 36:e bandet av Svenska Akademiens ordbok, SAOB, i tryck och projektet som påbörjades under senare delen av 1800-talet har nu bara fem år kvar till slutmålet. Alla större bibiliotek... har de redan tryckta 35 banden, och för allmänheten finns den inskannade versionen gratis på nätet. SAOB kan läsas inte bara som ordbok utan som kulturhistoria, säger Ann-Kristin Eriksson, försteredaktör vid ordboksredaktionen i Lund. Hennes kapitel om ordet ’vatten’ i kommande band tar upp såväl ordspråk som mängder av historiska skrifters användning av ordet sedan 1500-talet. Professor Lars-Gunnar Andersson besvarar lyssnarfrågor: - förra veckans lyssnare som hört studenter använda ’en’ i stället för ’man’ i en mening som ”om en skulle gå på bio” får svar: - Ja, säger många lyssnarmejl, vi använder ’en’ i stället för ’man’ medvetet, som ett könsneutralt ord - "hela familjen struttade belåten/belåtna/belåtet" - svar till en familj i bryderi -vem ska rätta högskolestudenternas dåliga texter? Och är de verkligen sämre? - ’talför’ eller ’talförd’?
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Språket
Hur pratade man på 40-talet? Igår kl 14:03(24 min)

En lyssnare har reagerat på två uttryck i SVT-serien ”Vår tid är nu” som han inte tror härstammar från 40-talet, och Henrik Rosenkvist förklarar att det är fler än så – och varför.

Alla yrkestitlar ska ha feminina varianter – det tycker feminister i Frankrike, men Franska akademin håller inte alls med.

En lyssnare undrar varför vissa blandar ihop orden data och dator, men Ylva Byrman menar att det finns en gråzon i språket.

En lyssnare frågar varför vi säger ”peppar, peppar, ta i trä”, och Ylva Byrman tar oss in i magins värld.

En lyssnare undrar varför vi säger "hopp" till våra hundar istället för "hoppa", och Henrik Rosenkvist ger oss en utförlig förklaring.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".