Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Vad händer i Japans nyval?
Tis 11 dec 2012 kl 13:45
Ska Japan återgå till det gamla vanliga? Det är frågan inför nyvalet på söndag, där det ser ut som om det Liberaldemokratiska partiet, som regerat i decennier, kommer tillbaka. Men allt blir knappast... som förr, berättar journalisten och Japankännaren Anette Masui. LDP tvingas troligen samarbeta med något eller några andra partier för att få ihop en majoritet. Kanske med ett uppstickarparti, som vill ändra allt det LDP tidigare byggt upp? Hör också vår teaterexpert Theresa Benér om teaterns formspråk. Detta efter ett besök på en festival i Krakow.

Japan går till nyval och det är troligt att Liberaldemokratiska partiet - som varit statsbärande i ett halvt sekel – kommer att återfå makten som de förlorade 2009. Sen dess har Japan haft inte mindre än sju premiärministrar.

Men LDP kommer sannolikt inte att kunna styra självt – och bland uppstickarna finns Restaurationspartiet – som vill förändra hela den statsapparat LDP byggt upp.

Bakom Restaurationsparitet står Toru Hashimoto, populistisk och karismatisk före detta tv-stjärna, som idag är borgmästare i Osaka. Anette Masui berättade om honom för ett par månader sen.

Sen dess har han dessutom slagit sig ihop med det ultranationalistiska Solpartiet. 

Vilka konsekvenser detta kan få, resonerar nu Masui om. 

Hör också Theresa Benér från festivalen Matiera Prima i Krakow.

Länkar till engelskspråkiga nyhetersajter/tidningar om valet i Japan

#link=340582#
#link=340580#
#link=340583#
#link=340584#
#link=340585#
#link=340586#
#link=340587#
#link=340588#
#link=340591#

Länkar till Teaterfestivalen i Krakow:
#link=340593#
#link=340596#
#link=340597#
#link=340598#

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Vem älskar granen då det inte är jul? Barnen tindrar framför den en kväll, sedan åter ut i kylan, barrlös bli avskräde som ingen orkar köra till tippen. Katarina Wikars står upp för en flockvarelse.

Vem vet mest om framtiden? Tor 14 dec kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".