Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Nobelpriskonserten 2012: Beethoven, Bruch och Mahler med Kungliga filharmonikerna!
Tor 13 dec 2012 kl 19:30
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Nobelfesten i all ära, men för musikälskare är den årliga Nobelpriskonserten en rikare upplevelse. I synnerhet när "menyn" är så frestande som i år! Den tyske pianisten och dirigenten Christoph Eschenbach... dirigerar Kungliga filharmonikerna och den taiwaneisk-australiensiska violinisten Ray Chen är solist i Max Bruchs ljuvliga första violinkonsert. Den store violinisten Joseph Joachim kallade i ett tal 1906 denna konsert för "den rikaste, mest förföriska" av de fyra stora tyska violinkonserterna (de tre övriga var enligt hans mening Beethovens, Mendelssohns och Brahms konserter). Konserten inleds med Ludwig van Beethovens uvertyr till den sceniska musik han komponerade till Goethes ”Egmont” och avslutas med Gustav Mahlers första symfoni, denna senromantiska explosion.

Nobelpriskonsert
Solist: Ray Chen, violin. Kungliga filharmonikerna, Stockholm. Dirigent: Christoph Eschenbach.
1. Ludwig van Beethoven: Uvertyr till Goethes skådespel ”Egmont”.
2. Max Bruch: Violinkonsert nr 1 g-moll.
3. Gustav Mahler: Symfoni nr 1 D-dur.
Konsert 8/12, Stockholms konserthus

Nobelkonserten är en årligen återkommande konsert av högsta internationella klass. Den ingår i Nobelveckans officiella program som en hyllning till årets Nobelpristagare. Dessutom deltar kungafamiljen och gäster till Nobelstiftelsen.

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.38
  Kungliga Filharmonikerna Stockholm, Dirigent Christoph Eschenbach - Uvertyr Till Goethes Skådespel Egmont
  Kompositör: Ludwig Van Beethoven
 • 19.50
  Ray Chen Violin, Kungliga Filharmonikerna Stockholm, Dirigent Christoph Eschenbach - Violinkonsert Nr 1 G-Moll.
  Kompositör: Max Bruch
 • 20.28
  Kungliga Filharmonikerna Stockholm, Dirigent Christoph Eschenbach - Symfoni Nr 1 D-Dur.
  Kompositör: Gustav Mahler
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live

Hör Marc-Antoine Charpentiers välkända Te Deum i en konsert från årets tidig musik-festival i Utrecht. Dessutom invigning av orgeln i Hamburgs nya spektakulära konserthus Elbfilharmonin.

P2 Live Lör 09 dec kl 21:00(60 min)

med Tina Ahlin. 1. Claude Debussy: Andra preludieboken (1913). Jean-Yves Thibaudet, piano. Från BBC radio international. 2. Andrea Tarrodi: Serenade in seven colours (2013). Västerås sinfonietta...

Världsdirigenten Gustavo Dudamel kommer till Stockholm och leder Kungliga filharmonikerna i den årliga Nobelkonserten. Det blir Jupitersymfonin av Mozart och Also Sprach Zarathustra av Strauss.

Kullervo är oäktingen som säljs som slav. Han utsätts för all sorts grymhet, fast överlever och hämnas med hjälp av magi – men Kullervo förstör och förgör i stort sett allt han ställs inför...

Följ med på festkonsert från Berwaldhallen när vi firar ett sekel av finländsk självständighet. På scenen bland annat sopranen Karita Mattila, en av Finlands största klassiska stjärnor.

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".