Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Ett avsnitt från Naturmorgon
Hur nappar det i årets bokflod?
Lör 15 dec 2012 kl 06:14
Naturmorgons redaktion, samlas för att tipsa om naturböcker. Fokus ligger på årets utgivning, som spänner från bärfisar och humlor till ekosystemtjänster och herbarium för barn. Årets gäst är barnboksförfattaren... och illustratören Sarah Sheppard, som fått mycket uppmärksamhet för sina nyskapande böcker om dinosaurier för barn. Sarah har lovat berätta om en av de bästa naturböcker hon läst, nämligen Tidernas fisk av Samantha Weinberg. Den handlar om kvastfeningen, en fisk som troddes vara utdöd sedan miljoner år, men som plötsligt halades upp på däcket till ett fiskefartyg. Vi tar upp allt från storslagna satsningar som Nationalnyckeln och Fåglarna i Sverige, till katthistorier och betraktelser vid vatten. Listan över titlar hittar du här: Vi låter också evolutionen tända det tredje glimmande ljuset i vår adventsljusstake - denna gång handlar det om krill. Dessa små kräftdjur finns i oerhörda mängder, och utgör en viktig födoresusrs för både valar och fiskar. Och dessutom lyser de! Vi rekommenderar också Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.14
    Håkan Malmberg - Naturmorgon
    Kompositör: Håkan Malmberg
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Naturmorgon

Experterna i vår naturpanel samlas i Botaniska trädgården i Lund för att i ett direktsänt program svara på lyssnarfrågor. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Sorkarnas liv och omprogrammerade insekter Lör 11 nov kl 06:10(96 min)

Vi spanar efter Sveriges vanligaste däggdjur, skogssorken, och andra smågnagare. Och möter fjärilslarven som omprogrammerats för att skydda sin värsta fiende. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Vi följer med inventeraren Anders Gunnarsson för att få koll på lodjur. Och så åker vi till en skog i Dalarna där det undersöks hur olika sorts skogsbruk påverkar naturen.Programledare: Mats Ottosson.

Vi sänder från dovhjortens parningslek och möter också kronhjorten. Dessutom åker vi till den mytomspunna ön Blå jungfrun där man numera får övernatta. Programledare är Mats Ottosson.

Vi sänder från ett gömsle i Västerbotten där vi hoppas på kungsörn. Och så möter vi Sven Olof Ulefors som upptäckt flera hundra nya arter av puckelflugor. Programledare är Joacim Lindwall.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".