Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Kristen tradition - dogmatisk eller öppen
Tor 13 dec 2012 kl 12:10
Kristen tradition kan vara dogmatisk eller öppen. Nathan Söderblom, ärkebiskop kring förra sekelskiftet, ville påverka sin tids tolkning av den kristna traditionen till att bli just mer öppen. I hans samtid... var ett mål med det att traditionen skulle kunna bli helande istället för delande i ett av krig sargat Europa. Kan man tillämpa hans tankar på dagens diskussion om skolavslutningar och Luciafiranden?

I Vetandets värld träffar vi teologen Anders Mogård vid Uppsala Universitet, som på lägger fram sin doktorsavhandling om Nathan Söderbloms traditionssyn.

Du som lyssnar och vill diskutera dessa frågor vidare rekommenderas att lyssna på Människor och tro fredag kl.15.03 som har telefonväkteri:
Är skolavslutningar och firanden i kyrkan förenligt med en icke-religiös skola? Vad tycker du? Skriv ett mail till Människor och tro på mot@sverigesradio.se eller ring på 08-24 15 00 imorgon fredag mellan kl. 13.00 och kl. 15.00 och berätta vad du tycker.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".