Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Asteroider och kometer i vårt solsystem
Fre 14 dec 2012 kl 12:10
Om bara två månader kommer en asteroid som är 40 meter i diameter att passera nära jorden, närmare än tv-satelliterna i omloppsbana. En påminnelse om att solsystemet inte är så stillsamt och statiskt som... vi kanske ofta tänker oss. Vetandets värld idag handlar om vad asteroider och kometer spelar för roll för astronomernas bild av solsystemet. De här små himlakropparna är svåra att upptäcka, men har gett viktiga ledtrådar till att förstå jordens och de andra planeternas historia, och vad som händer här nu.

Vi träffar David Jewitt, som tillsammans med sin kollega Jane Luu var först med att upptäcka små himlakroppar, förutom Pluto och dess måne Charon, bortom Neptunus bana. Det visade sig vara en del av ett helt asteriodbälte kallat Kuiperbältet som har gett en hel del ny kunskap. Därifrån kommer många kometer, har det visat sig. Det lär oss också hur det kommer sig att så många andra stjärnor har stoftskivor omkring sig, och det har gett värdefulla ledtrådar till att förstå hur solsystemet kom att se ut som det gör idag.

I programmet hör vi också Björn Davidsson, som berättar vad vi numera vet om jordens och solsystemets tillkomsthistoria. Om hur det kommer sig att jorden har hav, men inte Venus, och om hur stora planeters banor har flyttat på sig genom att slunga iväg asteroider.

Det handlar också om asteroider och kometer som kommer nära jorden och kanske skulle kunna kollidera med vår planet. Alan Harris är koordinator för ett EU-projekt som heter NeoShield, och som ska utforska metoder att försvara oss mot kroppar på kollisionskurs.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Fre 15 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 14 sep kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".