Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Radioessä: Sverker Sörlin om ett unikt nordiskt bildningsarv
Fre 14 dec 2012 kl 13:45
Författaren och idéhistorikern Sverker Sörlin porträtterar den svenska folkhögskolan i två essäer. Idag finns det i Sverige runt 150 folkhögskolor och de flesta är knutna till någon folkrörelse. Här utbildas... i allt från måleri till idrott och hållbar utveckling.

Vid sidan av de traditionella lärosätena har folkhögskolan haft sin mycket speciella betydelse i Norden.

Dansken Gruntvig

Den första folkhögskolan startades i Danmark 1864 av den danske prästen och författaren Grundtvig - och hade klassisk bildning, kristen tro och gudfruktighet som utgångspunkt.

Personlig resa

Sverker Sörlin ska nu i två essäer porträttera den svenska folkhögskolan och dess unika syn på kunskap och pedagogik. Det blir en personlig resa i två akter - mot kunskap, vuxenblivande och världen utanför.


Böcker:
Olof Lagercrantz: Från helvetet till paradiset, 1964
Elsa Beskow: Olles skidfärd, Wahlström & Widstrand, 1907
Elin Wägner: Väckarklocka, 1941
Elin Wägner: Fred med jorden, 1940
Alexandra Kollontaj: Arbetsbiens kärlek, 1925

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Igår kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Litteraturen torkar våra tårar Tis 05 dec kl 13:04(8:05 min)

Alla människor behöver tröst någon gång i livet. Men får att få tröst, behövs det väl någon som ger den till en? Bibliotekarien Elisabeth Skog funderar på om litteraturen kan vara denna någon.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".