Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kluvet land handlar om klyftorna mellan människorna i vårt land.
Ett avsnitt från Kluvet land
Jobba gratis och bo kvar
Sön 23 dec 2012 kl 12:00
När kommunen ville lägga ner deltidsbrandkåren gick Trönöborna i Hälsingland ihop och startade sitt egna brandvärn med frivilliga krafter. Och så ser det ut runt om i landet. När det offentliga samhället... allt mer drar sig tillbaka blir det landsbygdsborna själva som får se till att det går att tanka bilen eller köpa mjölk.

Lena Åkerlind är en av många engagerade i Trönö. Och när det gäller brandvärnet tycker hon det känns tryggare att det drivs med ideella krafter.

–  Man kan ju tycka att det offentliga eller det kommunal ska stå för sådana här grundläggande frågor. Å andra sidan i de här tiderna av nedläggning så är jag betydligt mer säker att verksamheten får vara kvar när vi har hand om den själv, än att papperen ligger på något bord och väntar på en klubba, säger Lena Åkerlind.

Och folk på landet får bereda sig på att göra mer själva framöver menar historikern Lennart Johansson i Växjö.

– Det är väl en väg tillbaka, att det blir ideella krafter som tar över igen för att hålla detta levande. Det kommunala ansvaret när det gäller landsbygden har i praktiken minskat och kommer att minska, när kommunen drar sig tillbaka finns det inga kommersiella krafter som kan driva något, underlaget är för litet, säger Lennart Johansson.

I den lilla byn Agunnaryd i södra Småland jobbar de 650 invånarna ideellt omkring trettiotvå timmar var om året. Alltså nästan en arbetsvecka per person och år för att stötta affären, caféet, brandvärnet och bensinmacken.  

I en rapport till regeringen konstaterar forskare vid Ersta-Sköndal högskola att vi svenskar är exceptionellt aktiva internationellt sett. Forskarna har räknat ut att det frivilliga arbete som svenskarna gör motsvarar 400 000 årsarbeten. Och det är i mindre städer och samhällen och på landsbygden man är som mest aktiv medan människorna i storstadsregionerna verkar lägga mindre tid på frivilligarbete.

Reportrar Anna Burén och Sven Börjesson, teknik Björn Nitzler och producent Agneta Kellgren

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Kluvet land
Bonde söker arvtagare Igår kl 10:35(25 min)

Allt färre unga tar över sina föräldrars jordbruk. Hur känns det att bli den sista bonden på sin släktgård? och hur känns det för barnen när deras yrkesval även avgör gårdens framtid?

En bruksort utan bruk Tor 16 nov kl 10:35(25 min)

Vad händer på en ort med 6.000 invånare när den största arbetsplatsen lägger ner och 185 personer blir utan jobb. Det hände i Robertsfors, ett gammalt brukssamhälle i Västerbotten.

Rätten till en meningsfull vardag Tor 09 nov kl 10:35(25 min)

Hur bemöter samhället normalbegåvade personer med autism? Är det personen som ska anpassa sig till den dagliga verksamheten eller är det verksamheten som ska anpassa sig till personen?

Allt fler får avslag på sin ansökan om sjukpenning. Thomas Persson opererade handen och innan rehabiliteringen var över drog Försäkringskassan in hans sjukpenning.

Posten och yrkesstoltheten Tor 26 okt kl 10:35(25 min)

Från stolt postiljon i uniform, till utskälld, jagad brevbärare. Posten har varit en arbetsplats där många stannat ända fram till pensionen men det är något som nu håller på att ändras.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".