Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Två år under isen i Antarktis
Tor 27 dec 2012 kl 12:10
För 60 år sen i år återvände den norsk-brittisk-svenska Antarktisexpeditionen till Europa efter att ha vistats nästan två år på forskningsstationen Maudheim. Det var världens första stort upplagda internationella... polarexpedition, och ännu 2012 finns expeditionsmedlemmar kvar i livet som kan berätta. Programmet sändes första gången 7 november 2012.

Polarforskaren Charles Swithinbank i Cambridge, England är en av fyra återstående av de ungefär 20 man som under olika perioder 1950-51 vistades på Maudheim.
− Vi levde väldigt tätt in på varann men alla var rädda för att orsaka konflikter som kunde gå ut över forskningen, minns han.

Maudheim bestod av två svenska trähus, ca 8x8 meter som byggdes upp på shelfisen vid Antarktis kust. Men snöfall och snödrev begravde snart stationsbyggnaderna i snö och is så att endast några master och själva takåsarna stack upp över ytan.
− Det var en hel värld under snön med tunnlar, gångar och en rad utrymmen som vi grävde ut för olika ändamål, säger Charles Swithinbank.

Expeditionen syddes ihop av glaciologiprofessorn Hans Ahlmann i Stockholm som hade goda kontakter i särskilt Norge men också i England.
− För norrmännen var det politiskt viktigt att göra expeditionen för att markera att det aktuella området på Antarktis, Dronning Maud Land, skulle bli ett norskt anspråk på kartan, säger Swithinbank. Tyskarna hade nämligen 1939 varit där och kartlagt området samt döpt om det till Neuschwabenland.

För Hans Ahlmann, som inte själv följde med på expeditionen, var det viktigaste att få reda om den klimatförändring han på 1920- och 30-talen noterat i Arktis även omfattade Antarktis.
− Vi såg då inga tecken på att isarna i Antarktis var på tillbakagång. Men redan några år senare kunde vi genom att lägga samman resultat från olika forskningsfärder i norr och söder, konstatera att det handlade om global uppvärmning, säger Charles Swithinbank.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".