Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Pepparkaksgate och mystisk misshandel av 87-åring
Lör 15 dec 2012 kl 11:03
Hänsyn eller ängslighet? Om pepparkaksgubbar och andra symboler I veckan var det en välmenande fröken som ställde sig frågan om pepparkaksgubbar ska få finnas. I alla fall i ett luciatåg, i en skolklass,... i Laxå. Ett genomgående tema under hösten har varit frågan om vilka ord, symboler och figurer som vi kan använda utan riskera att såra varandra. Bråken har avlöst varandra - om Tintin, Lilla hjärtat och senast igår kväll kom ju nyheten att Disney klipper bort scener inför årets Kalle Anka på Julafton. Bland annat scenen när tomten stämplar en OK stämpel på en svart docka.Tonläget har varit högt och vissa har uppträtt sårat över att diskussionen alls förs. Frågorna är laddade och många är genuint osäkra på var gränsen mellan hänsyn och överkänslighet går. Och det gör situationen lätt att utnyttja för de krafter som vill dra politiska växlar. Katarina Andersson berättar om hur en nyhet som i en annan tid knappt hade varit relevant för lokaldelen i Laxå blev en världsnyhet och spred sig från Australien till USA. Vad hände 87-åringen i Helsingborg? Minns ni berättelsen om 87-åringen i Helsingborg? Det är precis en månad sedan storyn briserade. Nyheten var att en äldre dam brutalt misshandlats på öppen gata i centrala Helsingborg. Upprördheten var stor liksom engagemanget. Men sen blev det tyst. Och nu hopar sig frågetecknen. Det finns inga vittnen, inga bilder från övervakningskameror och polisen lägger ned förundersökningen. Frågan är om det ens har hänt? Mattias Pleijel åkte till Helsingborg för att försöka ta reda på det. Nu skriver sminkföretag intervjuerna Journalistik var en gång en produkt som det var ovanligt lätt att få betalt för. Leverade man bara läsarna så kom läsarna. Så enkelt är det ju inte längre. Och nya kreativa sätt att lösa det lilla dilemmat prövas. Det är därför du måste läsa de där annonserna som bara skiljer sig från vanliga artiklar genom det dåliga språket. I förra veckan uppmärksammade branschtidningen Resumé ännu en okonventionell metod. I senaste numret av skönhetsmagasinet Feminakunde man läsa ett reportage som vid en första anblick verkar vara en helt vanlig intervju med en helt vanlig Hollywood-skådis. Men den är skriven av ett sminkföretag.
Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna

Vi berättar om nya siffror från Rättviseförmedlingen. Varför är svensk journalistik så ojämställd? Kommer influencers öka öppenheten eller krävs hårdare tag mot smygreklam? Och om fake news-debatten.

Norran hade fel när busschaufför påstods visat porr för barn. Utredning om SR-profil klar – chefer agerade inte. Expressen ville styra artikel enligt Medievärlden. Ifrågasatt Östling-fokus efter UG.

Special: Symbolerna som drev dreven Lör 04 nov kl 11:03(35 min)

Vi repriserar tre delar ur vår sommarserie 2017. Om detaljerna som blev symbol för en hel granskning eller drev – ibland på bekostnad av den större bilden. Om kissblöjor, knäckebröd och kaffeflickor.

Hur fungerar pressetiken i ett läge där "alla" redan vet allt? Hör kvinnorna som gjorde uppror mot sexism och gubbsjuka på Aftonbladet -78. Hårt kritiserad forskarteori blev vikinganyhet med vingar.

Hård kritik mot Aftonbladet och TV4 efter upproret mot sexuella trakasserier och övergrepp. Vi besöker Helsingfors och Amsterdam. Hur blir det med public service-finansiering via skatten?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".