Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Den tredimensionella revolutionen
Tis 25 dec 2012 kl 12:10
Varför gå och köpa en tandborste när du kan skriva ut den? Du kan dessutom få den perfekt anpassad till dig och i din favoritfärg. Det är möjligt att göra med en så kallad 3d-skrivare. Mycket tyder på... att 3d-skrivare inom några år kommer att vara lika vanliga som bläckstråleskrivare är idag. Programmet sändes första gången 23 november 2012.

När man sett en 3d-skrivare arbeta, hur den lager för lager skapar ett fysiskt föremål, och när man sedan har hållit i det där föremålet som nyss tillverkats, ja då är det svårt att inte tro att det är det här som är framtiden.

Utvecklingen av 3d-skrivare gör att tillverkningsindustrin idag står inför ett genombrott som är värt att kalla en ny industriell revolution. Nu kan 3d-skrivare tillverka föremål utav i stort sett vilket material som helst. Hastigheten, detaljrikedomen och storleken på det utskrivna föremålet ökar snabbt. Det som för tio år sedan var en dyr teknik för prototyper och designföremål används idag för allt mellan flygplansdelar och  elgitarrer. Redan arbetar forskare på att skriva ut vävnad med levande celler som byggblock.

Medverkande:
Giorgos Nikoleris, Lunds Tekniska Universitet.
Reinhart Poprawe, chef för Fraunhofer ILT i Aachen i Tyskland

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Fre 15 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 14 sep kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".