Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Maker movement bjuder in till 2000-talets hobbyrum
Ons 26 dec 2012 kl 12:10
När du växte upp var det balsaträ, lim och gummisnoddar som gällde. Idag innehåller vertygslådan 3d-skrivare, laserskärare och ritningar som hemmapulare i hela världen tillsammans bearbetar på internet... Det kallas Maker Movement och är gör-det-självaren 2.0. Programmet sändes första gången 26 november 2012.

Det började i USA, där dessa high-techhobbyister kallas för makers, vilket kan översättas till skapare. Ofta skapar de saker som är roliga men inte särskilt användbara. Som en pannkakssmetsformare så att du kan designa vilken form som helst på dina pannkakor, eller små robotar bestående av tomma ölburkar.

Men det handlar inte bara om hobby. Nej, det här är en sorts industriell revolution, menar förespråkarna. Snart kan vem som helst tillverka vad som helst. Tack vare internet, öppen källkod och användarvänlig teknologi så kan allt fler människor nu ta tillverkningen av sina vardagsföremål i egna händer.

Medverkande:
Hojun Song, konstnär i Korea
Anders Almvide, reprap-byggare
Axel Theilmann på Makerspace i Hamburg

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".