Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Traditionell medicin kontroversiell även i Kina
Mån 31 dec 2012 kl 12:10
Vad är det egentligen är för skillnad mellan traditionell kinesisk medicin och det som ibland kallas för modern västerländsk, och hur ser man i Kina ser på den här krocken mellan två olika medicinska traditioner?... Det handlar dagens Vetandets värld om. Programmet sändes första gången 24 maj 2012.

Kina är ett land där det idag satsas stort på just vetenskap och forskning. Inom nya forskningsområden som DNA-teknik ligger kinesiska laboratorier långt framme, men även traditionell kinesisk medicin får stort politiskt och ekonomiskt stöd.

Förra året tog traditionella medicinska institutioner emot motsvarande över 6 miljarder kronor från staten.

Den traditionella kinesiska medicinen sägs vara en flertusenårig lära med en egen medicinsk filosofi som än idag bemöts med stor respekt, trots brist på vetenskapliga bevis. Men inte heller i Kina saknas kritiker mot en bransch som omsätter allt mer pengar i takt med att befolkningen får allt högre levnadsstandard.

Anhängarna till traditionell kinesisk medicin talar både om välgörande kurer - inte minst förebyggande kurer - och ett lovande forskningsområde, samtidigt som skeptikerna kritiserar en dåligt reglerad bransch och ifrågasätter till och med om det över huvud taget finns någon traditionell medicin att tala om i Kina idag.

Hanna Sahlberg har besökt Xing Jing, journalist, och Dong Dexin, kirurg, ett par i Peking som är så osams om traditionell kinesisk medicin att de förbjudit samtalsämnet hemma.

Hon träffar även Liu Baoyan, som är vice ordförande i Kinesiska akademin för kinesisk medicin.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Det vågade klivet in i en ny astronomi Tor 07 dec kl 12:10(20 min)

Forskarna hade laddat för gravitationsvågor i ett halvsekel. När upptäckten plötsligt gjordes var det svårt att tro på den. Nu vet vi att den var på riktigt, och att astronomin gått in i en ny epok.

Skulle man nånsin kunna mäta hur själva rymden skakar som följd av en gravitationsvåg? Länge var det osäkert. Hör om hur en ovillig kursledare och en oorganiserad hippie fann vägen till upptäckten.

De ryska åren som formade Alfred Nobel Tis 05 dec kl 12:10(19 min)

Det var nära att den store uppfinnaren hade blivit poet i stället för uppfinnare. I 1800-talets Sankt Petersburg fångades den unge Nobel nämligen av romantikens stämningar.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".