Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Stinkande växter ersätter bekämpningsmedel
Tor 03 jan 2013 kl 12:10
En teknik som motverkar skadeinsekter och ogräs har tagits fram av forskare i Kenya. Metoden kallas push-pull och använder lukter för att styra insekter och ogräs dit man vill ha dem. Det bygger på att... använda växter vars dofter skrämmer bort skadeinsekter. En annan växt planteras sedan i utkanten av odlingarna som attraherar skadegörarna och för dem bort ifrån de värdefulla grödorna. Vissa kemiska substanser som frigörs via rötter kan också hålla ogräs borta, som annars förstör stora delar av skördarna i Östafrika. Programmet sändes första gången 13 november 2012.

De växter som ingår i systemet fungerar också som djurfoder, vilket är ytterligare ett mervärde för de småbrukare som använder metoden. Push-pull tekniken som utvecklats av det internationella centret för insektsfysiologi och ekologi i Mbita i Kenya men har spridit sig till stora delar av världens länder där metoden ses som ett bra alternativ till kemiska bekämpningsmedel.

I programmet medverkar bland andra: Zeyaur Khan, professor i entomologi vid det internationella centret för insektsfysiologi och ekologi, ICIPE, i Mbita. Remjius Bwana Asewe, i Yenga push-pull farmers och Rickard Ignell, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 21 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".