Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Sinne för rättvisa
Tis 18 dec 2012 kl 10:03
Det är en vecka kvar, efter månader av väntan. Julklappsberget under granen växer, snart är det dags att öppna julklapparna. Att ge bort något är en mänsklig handling, ett sätt att bygga relationer. Men... hur duktiga är vi på att få, och vad händer om det inte blir rättvist? Dagens program handlar om vårt behov av rättvisa. Hemma hos familjen Berglund i Tumba håller man som bäst på att förbereda inför julen. Med tre barn i åldrarna 4 till 11 år är det en del att tänka på för att det ska bli rättvist. Hjärnforskning har visat att känslan för rättvisa är inbyggd i hjärnan. Vi reagerar intuitivt med ilska och bestraffning när vi drabbas av orättvis fördelning och känslan för rättvisa utvecklas tidigt. Redan i tvåårsåldern har barn en känsla för hur man fördelar resurser rättvist. På arbetsplatser leder orättvis behandling lätt till avundsjuka, och det kan påverka prestationen. Medverkar i programmet gör bland annat hjärnforskaren Katarina Gospic, Nina Korvela, doktorand i psykologi och Ben Kenward, forskare i utvecklingspsykologi.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

ADHD – funktionshinder eller superkraft? Tis 07 nov kl 10:03(55 min)

En diagnos som bara för med sig problem, eller en superkraft som ökar kreativitet och initiativförmåga? Den senaste tiden har debatten om ADHD svängt.

Andreas känner inga lukter Tis 31 okt kl 10:03(55 min)

Andreas har inte känt några lukter sedan han fick en hjärnskakning för nästan tio år sedan. Han saknar doften av en krispig höstdag och är ständigt rädd för att lukta illa.

FOMO, fear of missing out, kallas vår tids folksjukdom, som får näring från sociala medier. Men FOMO är i själva verket något djupt mänskligt. Det handlar om rädslan för att bli exkluderad.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".