Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Europeisk höst 6: Motstånd
Ons 19 dec 2012 kl 14:03
I det sista programmet i serien Europeisk höst tittar Kulturradion närmare på det motstånd som krisens Europa möter.

I nedskärningarnas Storbritannien har mycket av den tidigare offentligt finansierade verksamheten sålts ut eller helt enkelt stängts ner. Vi har varit i norra London och besökt Friern Barnets bibliotek, ett av de många bibliotek runt om i landet som redan stängts efter ett beslut från de lokala politikerna och vars böcker rensats ut. Men i höstas tog sig en grupp medlemmar ur Occupy-rörelsen in genom ett öppet fönster öppnade upp verksamheten igen. De tomma hyllorna fylldes snabbt av donerade böcker och ännu är det inte klart om husockupanterna kommer bli vräkta eller vad som kommer hända med biblioteket. Hedvig Weibull har besökt Friern Barnet Library.

En av de stora händelserna förra året var upploppen i norra London. En av dem som redan i början skrev mycket om upploppen är Nina Power. Hon är professor i filosofi på Roehampton University i London och skriver regelbundet i the Guardian. En av hennes poänger, efter upploppen i London, är hur ordet public, offentlig eller allmän, alltmer börjar förändras. Det finns nästan inget offentligt rum kvar, så gott som allt är privatiserat idag, även parker och torg. Och de privata ägarna vill inte ha demonstranter på sin mark. Hela idéen om att rätten att offentligt protestera är en del av ett demokratiskt samhälle, säger Nina Power. Cecilia Blomberg träffade henne när hon tidigare i höstas var i Stockholm.

I Skottland och Katalonien har man länge odlat en egen kultur för att distansera sig från centralstyrena i London och Madrid.  Men nu, i ekonomiska kristider, så verkar det inte framför allt vara de kulturella skillnaderna som gör att frågan om självständighet får sådant gehör. Robin Olin har mött separatister i Katalonien och Skottland.

I Holland finns konstnären och den politiske aktivisten Jonas Staal som i sina konstprojekt tar sig an den holländska högerpopulismen med politikern Geert Wilders som en måltavla. Fredrik Wadström mötte honom i Amsterdam.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marie Liljedahl

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1
Kulturpoddar i P1
Tis 05 sep kl 13:01(35 min)
Kulturpoddar i P1
Tis 29 aug kl 13:01(38 min)
Kulturpoddar i P1
Tis 22 aug kl 13:01(36 min)
Kulturpoddar i P1
Tis 15 aug kl 13:01(37 min)
Kulturpoddar i P1
Tor 10 aug kl 13:01(33 min)
Upptäck avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".