Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Radioessä: Böcker om exil lär oss om dagens tillvaro
Tis 25 dec 2012 kl 20:45
Exil är inte bara ett tillstånd som många mäniskor tvingas leva i, den är också ett framträdande motiv i den moderna västerländska kulturen. I veckans radioessä har kulturjournalisten Isabelle Ståhl läst... om över hundra år gamla böcker som gestaltar exilens tema - och funderat över vad de kan lära oss om det nya nomadiska samhälle vi numera lever i. Programmet är en återutsändning från den 11 maj 2012.

Många unga vill idag mest av allt bli vuxna så fort som möjligt. Med fast jobb, äktenskap och ett traditionellt småborgerligt liv med Moccamaster och vintage-möbler från Svenskt Tenn. Gärna två egna företag också innan man slutar gymnasiet.

Vikariatsamhället liknar exilens 

För det är lätt att romantisera ett sådant liv när dagens nomadiska vikariatsamhälle med bostadsbrist och arbetslöshet får många att känna sig utan rötter och sammanhang. En tillvaro som har många gemensamma drag med exilens. Men vad skiljer våra upplevelser av rotlöshet och alienation från förra seklets - som i så hög grad präglades av exil, inte bara i historien, utan också i hög grad kulturen. 

Flera av klassikerna 

Isabelle Ståhl läser i dagens essä  texter av bland andra Ola Hansson, Hjalmar Söderberg, Martin Heidegger och Anaïs Nin för att där söka andra möjliga förhållningssätt till vårt tids rotlöshet och rädsla för exil.

Böcker:
Ola Hansson - Resan hem. Tidens förlag 1920
Ola Hansson - Husvill. Bonniers 1892
Martin Heidegger - The fundamental concepts of metaphysics. Indiana university press 1995
Hjalmar Söderberg - Förvillelser. Albert Bonniers förlag 2002
Dubravka Ugresic - Den ovillkorliga kapitulationens museum. Bonniers Panache 2000
Birgitta Stenberg - Alla vilda. Norstedts 2004
Anais Nin - Dagbok del 7. Trevi,1983

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Vem vet mest om framtiden? Igår kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".