Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Radioessä: Niklas Söderberg hittar vissa släktdrag
Tor 27 dec 2012 kl 20:45
Poeten Niklas Söderberg läser ett filosofiskt verk från åttiotalet som blivit en bestseller i forskarvärlden idag: The Practice of Everyday Life av den franske jesuitprästen, teologen, psykoanalytikern... och filosofen Michel de Certeau (1925-1986) och får syn på ett släktdrag. Programmet är en återutsändning från den 4 maj 2012.

De Certeau undersöker i The Practice of Everyday Life allt det vi moderna människor gör varje dag utan att alls tänka på det: våra rutiner, upprepningar, vanor, alla våra omedvetna rörelser i vardagen, i de offentliga rummen såväl som i mycket annat, till exempel litterära texter.

Centralt i hans poetiska och mångbottnade text är begreppsparet strategi/taktik, kommer Niklas Söderberg (bilden) fram till.

Bok:
Michel de Certeau: The Practice of Everyday Life, University of California Press, 1984

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Vem vet mest om framtiden? Igår kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".