Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
Välgörarna
Mån 24 dec 2012 kl 11:03
Vi skänker alltmer pengar till välgörenhet, ett ord som länge betraktats som förnedrande, men som verkar få en ny betydelse i takt med att näringsliv och ökat välstånd gör att vi lägger en slant i hatten... eller ger till någon av alla insamlingsgalor på radio och TV. I ”Karl Bertil Jonssons jul” från 1975 beskriver Tage Danielsson den typiske välgöraren, som tar från de rika och ger åt de fattiga. Dagens Karl Bertil gillar att skapa mervärde. Han startar en Charity Raiting Fund och redovisar outcome och donationseffekt i nästa årsrapport. Har begreppet välgörenhet fått en ny innebörd? Har vi blivit rikare eller är det samhällets behov som ökat? Det första av tre program på temat Skänk en slant är kallat Välgörarna och är gjort av Christer Söderqvist
Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet Tendens – kortdokumentärer
Mormor tyckte Hitler var tjusig Ons 06 dec kl 11:04(28 min)

Det är tidigt 1960-tal, nya idéer ligger i luften och framtiden är ljus. Men på Kalmar allmänna läroverk gör en biologilärare allt han kan för att göra livet surt för vissa elever – de judiska.

Min far var nazist Tis 05 dec kl 11:04(28 min)

Folke Schimanski växte upp i Tyskland på 30-talet med en far som var aktiv i Hitlers nazistparti. Under hela sitt liv har han brottats med skuldkänslor och frågan om sin egen roll i historien (REPRIS)

Polisen som bekämpade nazismen Mån 04 dec kl 11:04(28 min)

När Sten Axelsson råkar hamna mitt i en nazistisk demonstration tar hans poliskarriär en ny riktning. Hans arbete mot nazismen möts av både stort stöd och allvarliga hot mot honom och hans familj.

Eric Thoms, 87 år, bor växelvis på ett äldreboende – men vill ändå inte dumpas i ett särskilt fack för gamla. Ibland får boendet besök av förskolebarn, och då lyser 5-årige Love upp Erics tillvaro.

"Jag vet ju inte vad jag heter!" utbrister Staffan. Maud som sitter nära lugnar honom; "Det gör väl inget. Du är ju någon i alla fall." Följ med till demensboendet Ängsgården i Trosa kommun.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".