Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Radioessä: Med u-landslinjen till Västafrika
Fre 21 dec 2012 kl 13:45
Författaren och idéhistorikern Sverker Sörlin porträtterar den svenska folkhögskolan i veckans radioessä. Andra och sista delen, i vilken Sörlin bland annat reser med tre klasskamrater till Västafrika...

I sjuttiotalets folkhögskola var kurslitteraturen sparsmakad, kunskapskontrollen obefintlig och grupparbetena desto fler. Rena flummet, tyckte somliga.

Insikter för livet

Men för Sverker Sörlin handlade hans år på folkhögskolan i Tomelilla om kunskaper och insikter för livet.

Överlever på fem kronor

Som till exempel när han reser med tre klasskamrater från Österlens Folkhögskolas u-landslinje till Västafrika, blir ensam kvar på en halmmadrass i Banjuls kåkstad och överlever på fem kronor om dagen.

Kunde blivit folkhögskolelärare

Han får minnen för livet och förstår att han, om han nu inte hade varit professor på Kungliga Tekniska Högskolan och författare till en lång rad böcker, hade velat bli lärare på en folkhögskola.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Vem vet mest om framtiden? Tor 14 dec kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".