Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Strutsande makthavare och tiggande journalister
Lör 22 dec 2012 kl 11:03
Strutsen ersätter pudeln i krishantering I dag ska Medierna handla om när makthavare under granskning duckar och gömmer sig när de grävande journalisterna lägger an. För att istället villigt posera framför... andra journalister, som är mindre pålästa och har lösare ammunition i bössan. Som när historien om den saudiska vapenfabriken exploderade och ansvarige ministern Sten Tolgfors gömde sig för Ekots grävgrupp men glatt ställde upp lite senare i SVT och glatt svarade på frågor från journalister inte kunna sätta sig in i historien lika bra som de som avslöjat affären. Eller nu senast när Uppdrag Granskning ville ställa sina frågor till mutanklagade teliachefer och möts av tystnad. Bara för att lite senare få höra dom svara på frågor i - studio ett. Åsa Welander är reporter. Twitter är inget fikarum för journalister Twitter och andra sociala medier är det som många av oss vänder oss till när en stor nyhet inträffar. Här finns ofta ovärderlig information och direkt-från-scenen skildringar. Men också en del fällor som man lätt kan trampa i om man inte förhåller sig kall och källkritiskt som journalist. I veckan skedde det igen. I samband med massmordet i Newtown hängdes fel person ut. Det skedde i traditionella medier, både i USA och här hemma i Sverige. Men riktigt kränkande blev uppgifterna i sociala medier. En av dom som fick sätta på skämskudden för att ha hängt ut fel person på twitter var journalistprofessorn Jeff Jarvis, en av de ledande i världen när det gäller att utveckla journalistik i sociala medier. Reporter i New York: Katarina Andersson. Julsaga om snålhet och givmildhet Ja, det är snart jul igen i ett land där man kan se fattiga människor gå omkring på gatorna. Där trashankar och avsigkomna stackare inte håller sig borta från folks åsyn. Medierna berättar en liten julsaga som börjar för tio år sen då Expressens reporter Ingvar Hedlund klädde ut sig till tiggare. Han satte sig utanför riksdagshuset med skylt med texten hemlös. Skänk en slant. Resultatet då blev sju ynka kronor. I tisdags gjorde han det igen. Och resultatet blev åter sju kronor. Så hur generösa är journalisterna på Expressen då? Vi skickade reportern Tonchi Percan till Expressenhuset med en sovsäck, bandare gömd i filten och en skylt med texten: Hemlös, skänk en slant.
Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna

Vi berättar om nya siffror från Rättviseförmedlingen. Varför är svensk journalistik så ojämställd? Kommer influencers öka öppenheten eller krävs hårdare tag mot smygreklam? Och om fake news-debatten.

Norran hade fel när busschaufför påstods visat porr för barn. Utredning om SR-profil klar – chefer agerade inte. Expressen ville styra artikel enligt Medievärlden. Ifrågasatt Östling-fokus efter UG.

Special: Symbolerna som drev dreven Lör 04 nov kl 11:03(35 min)

Vi repriserar tre delar ur vår sommarserie 2017. Om detaljerna som blev symbol för en hel granskning eller drev – ibland på bekostnad av den större bilden. Om kissblöjor, knäckebröd och kaffeflickor.

Hur fungerar pressetiken i ett läge där "alla" redan vet allt? Hör kvinnorna som gjorde uppror mot sexism och gubbsjuka på Aftonbladet -78. Hårt kritiserad forskarteori blev vikinganyhet med vingar.

Hård kritik mot Aftonbladet och TV4 efter upproret mot sexuella trakasserier och övergrepp. Vi besöker Helsingfors och Amsterdam. Hur blir det med public service-finansiering via skatten?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".