Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.
Ett avsnitt från Konflikt
Varsel och verklighet
Lör 29 dec 2012 kl 09:03
KONFLIKT SPECIAL om varselåret som gick. Nedslag och berättelser om orter och människor som pendlar mellan förtvivlan och försök till förhoppningar i en ekonomi som stannar av. Hör reportage från Hyltebruk,... Tidaholm, Kristianstad, Vislanda, Orrefors och Söderhamn - vittnesmål från en svensk arbetsmarknad mellan varsel och verklighet.

Finansminister Anders Borg fick dagarna innan julafton skruva ner förväntningarna. Den svenska ekonomin, som pga av sin relativa styrka, utomlands kallats "Pippi Långstrump-ekonomin" börjar nu visa svaghetstecken.

Regeringen såg sig tvungen att sänka förhoppningfulla prognoser om tillväxten nästa år till en väsentligt lägre nivå. Sviterna av finanskrisen fortsätter sätta spår i ekonomierna världen över, framförallt i svenska exportmarknader som EU och USA.

Och under hösten gick orderingången till svensk industri kraftigt ned. Varslen började dugga tätt och totalt blev mer än 50 000 arbetare och tjänstemän varslade om att de kan komma att förlora jobbet.

Det är inte lika dramatiskt som krisen för tre år sen då 100 000 svenska industrijobb försvann, men det spär på den redan då oroande utvecklingen.

I september i år startade Sveriges Radio ett särskilt projekt där några reportrar runt om i landet arbetat med att försöka ge en bild av vad som händer med svensk arbetsmarknad och ekonomi i skuggan av den globala och europeiska ekonomiska krisen.

Meningen var att skildra vardagen för alla de människor som berörs, att berätta om vad varsel och förlorade jobb gör med människor och hela orter, men också att ge försök till förklaringar och lösningar.

I veckans "Konflikt Special" ges utdrag av de många reportage som gjorts av Sveriges Radios reportrar under hösten, från Kristianstad, Orrefors, Hylte, Tidaholm, Vislanda, Orrefors och Söderhamn här i Sverige, och från Oslo och brittiska Wilton, de senare exempel på att rötterna till problemen, precis som lösningarna, ofta finns i utlandet. Medverkar gör reportrarna Nina Benner, Mikael Olsson, Lisen Elowsson Tosting, Johan Prane, Marthina Stäpel och Johanna Sjöqvist.

Producent och programledare: Mikael Olsson

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Konflikt
Den kinesiska drömmen på export Lör 09 dec kl 09:03(56 min)

Om Kinas ökade inflytande i världen. Varför byggs en ny Sidenväg? Vad krävs för att få låna en panda? Och hur mycket ideologi sipprar med när Kina investerar i unga afrikaner och latinamerikaner?

I den saudiske prinsens huvud Lör 02 dec kl 09:03(56 min)

Om Mohammed bin Salman, mannen bakom den palatsledda saudiska revolutionen – och risken för att resultatet blir kaos. Hör om gyllene fängelser, hemliga möten och en allt hårdare kamp med Iran .

Vilka diplomatiska alternativ kvarstår när krigsretoriken eskalerar mellan USA och Nordkorea? Är konstruktiv dialog fortfarande möjlig?

Dataspelens politiska sprängkraft Lör 18 nov kl 09:03(56 min)

Om dataspel som blivit en viktig del av samtidskulturen – och nu även av politiken. Hör om Pewdiepies bittra humor, Gamergates koppling till Trump, och det kontroversiella med att skjuta nazister.

Efter IS skräckvälde – finns rättvisa? Lör 11 nov kl 09:03(56 min)

Om hämndbegär efter kallblodiga terrorattentat. Om misstankar om utomrättsliga avrättningar. Och om rättsstatens principer. När IS fästen faller hur ska rättvisa kunna skipas? Går det ens?

Upptäck avsnitt från programmet Konflikt

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".