Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om klassiskt filosofiska ämnen såväl som vår tids mest brännande etiska, existentiella & politiska dilemman...
Ett avsnitt från Filosofiska rummet
Vetenskapskriget
Fre 11 jan 2013 kl 21:03
Det finns en gammal och ständigt uppblossande konflikt mellan å ena sidan naturvetenskap och å andra sidan kulturvetenskaperna - humaniora och samhällsvetenskap. Den brittiske forskaren CP Snow talade... för ett halvsekel sedan om den här motsättningen som en klyfta mellan två olika kulturer, en klyfta som bara tycks vidgas. Andra har beskrivit förhållandet som ett vetenskapskrig: naturvetare som kritiserar sociologer och samhällsvetare för att vara ideologiskt färgade och blinda för vetenskapliga fakta. Humanister som vänder sig mot vad man betraktar som naturvetarnas sammanblandning av vetenskap och förnuft. Det handlar om synen på vetenskap men i förlängningen också om synen på världen och människan, i Filosofiska rummet: Vetenskapskriget, med pedagogen Mina O ́Dowd, biologen Christer Löfstedt och idéhistorikern Svante Nordin. Programledare är Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist.
Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Filosofiska rummet

Vilka mekanismer ligger bakom sexuella övergrepp? Åsa Wikforss, Lena Halldenius och Jenny Maria Nilsson diskuterar med Lars Mogensen.

Bör politiken styras av verkligheten eller möjligheten, kunskapen eller viljan? Samtal om vetenskap och beprövad erfarenhet inom politiken med Shirin Ahlbäck, Johan Brännmark och Jenny Maria Nilsson.

Knoppen, kroppen och kunskapen Sön 26 nov kl 17:00(44 min)

Vad har kroppen med tankar och kunskap att göra? En hel del, om man får tro barn- och skolläkare Åse Victorin, hemslöjdskonsulent Niclas Flink och kognitionsvetare Jessica Lindblom.

Antigone Sön 19 nov kl 17:00(44 min)

På Dramaten spelas nu den klassiska tragedin Antigone av Sofokles. Filosofiska rummet sänder ett samtal med gäster inför publik på nationalscenen.

De mänskliga synderna Sön 12 nov kl 17:00(45 min)

Det är mänskligt att synda. Men vad räknas som syndigt idag? Samtal från Göteborgsoperan mellan Edda Magnason, Ola Sigurdson, Karin Holm, Bengt Brülde och programledare Lars Mogensen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".