Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Orphei Drängar och finska YL – mäktig manskörsklang
Lör 05 jan 2013 kl 15:01
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Konsert med OD och YL Dirigenter: Cecilia Rydinger Alin och Pasi Hyökki. Konsert 14/10 2012, Uppsala Konsert & Kongress.

Orphei Drängar, OD, och Ylioppilaskunnan Laulajat, YL, är bekanta med varandra sedan länge och de två körerna betraktas av många som nordiska broderkörer. De båda har ett gemensamt repertoararv och tänker samtidigt ständigt framåt i nya musikaliska banor. Den här konserten har två teman, sakral manskörsmusik och nordisk-baltisk musik av kompositörer som Kuula, Sibelius, Tormis samt våra svenska romantiska tonsättare.

Sångsällskapet Orphei Drängar tillhör de främsta manskörerna i världen och leds sedan 2008 av Cecilia Rydinger Alin. OD bildades i Uppsala 1853 och har sedan dess vårdat den svenska körtraditionen och samtidigt ständigt utvecklat manskören som musikalisk uttrycksform. OD leds av Cecilia Rydinger Alin, 2011 års hedersupplänning. Hon är dessutom professor i orkesterdirigering och prorektor vid Musikhögskolan i Stockholm.

Ylioppilaskunnan Laulajats historia och profil liknar till stora delar OD:s. Kören grundades i anslutning till Helsingfors Universitet 1883 och hämtade inspiration från Tyskland och Sverige där OD redan firade stora framgångar. YL leds av Pasi Hyökki som är utbildad vid Sibeliusakademin i Helsingfors och för körprofiler som Eric Ericson och Anders Eby. Bland många utmärkelser har Hyökki utsetts till ”Best Conductor” vid Tammerfors Vocal Festival.

Musik som spelats i avsnittet

  • 16.32
    Orphei Drängar, Ylioppilaskunnan Laulajat, Dirigent Cecilia Rydinger Alin, Pasi HyÖkki Dirigent - Hej Dunkom Så Länge Vi Levom
    Kompositör: Trad Från Sverige
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live

Violinisten Christian Svarfar och pianisten Henrik Måwe bjuder på Edvard Grieg och Amanda Maier-Röntgen. Dessutom Mariamusik med Lettiska Radions kör och Riga Sinfonietta.

KONSERT: Tonsättarfestival med HK Gruber Tor 16 nov kl 19:03(147 min)

I år är det den österrikiska tonsättaren Heinz Karl Gruber, eller HK Gruber, som står i centrum för Tonsättarfestivalen på Stockholms konserthus. Direktsändning från invigningen.

Ett program återigen ägnat åt orgel och gitarr. Amerikanska orgelviruosen Nathan Laube spelar Bach, Mendelssohn och Liszt. Därefter blir det både tjeckiska och norska/kinesiska gitarrister.

KONSERT: Roy Hargrove Quintet Tis 14 nov kl 20:30(90 min)

Lyssna på den utsålde konserten med den amerikanska trumpetaren Roy Hargrove och hans kvintett när de var på besök på Stockholm Jazz Festival tidigare i höstas.

Konsert: Martha Tilston + Folks of Bengal Tis 14 nov kl 19:03(87 min)

Lyssna på brittiska ballader med inspiration från sextiotalets folkmusik och sedan folkmusik från Bengalen i två konserter från sommarens Urkultfestival.

Upptäck avsnitt från programmet P2 Live

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".