Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.
Ett avsnitt från Konflikt
På spaning efter de pengar som flytt
Lör 05 jan 2013 kl 09:03
Om var pengarna egentligen gömmer sig, i skuggan av kris, varsel och social oro. Följ med Konflikt på spaning efter de skatter som saknas i samhällenas skattkistor - bland schweiziska bankpalats och hos... förmögna amerikaner som donerar sina dollar i utbyte mot passande politik. Möt också familjen i Gudhem som räknar sin förmögenhet i en jordkällare fylld med vitkål och äppelmust.

I förra veckans Konflikt special skildrade vi den våg av varsel som har dragit över Sverige under den gångna hösten. Länge beskrevs den ekonomiska krisen som ett fenomen som framför allt drabbade länderna i södra Europa - Grekland, Spanien, Italien och Portugal, men idag står det klart att också den svenska ekonomin är hårt drabbad.

Och konsekvenserna, inte bara i Sverige, utan runt om i Europa, har vi skildrat i flera Konfliktsändningar under det gångna året. Men vid sidan av våldsamma demonstrationer, förtvivlade människor som inte kan betala sin hyra och uppgivna ungdomar som har förlorat all tro på framtiden har vi också undrat vart pengarna har tagit vägen. För de har väl inte bara tagit slut?

För att få svaret på det så återvänder vi till några hållplatser för de pengar som uppenbarligen finns, men som saknas i de skuldtyngda ländernas skattkistor, och som också saknas i mycket av medierapporteringen kring krisens orsaker. Vi vill med hjälp av förra årets nedslag och reportage i USA, Schweiz, Italien och Tyskland skildra toppen på den ekonomiska pyramid vi alla är rädda för ska vittra sönder.

Så i veckans Konflikt hör vi om skattesmitare i Milano, om svenskar som flyttar till Schweiz för att de "tjänar för mycket", om den schweiziske före detta banktjänstemannen Rudolf Elmer som läckte hemliga bankuppgifter till Wikileaks och till amerikanska skattemyndigheter. Vi gör ett wallraffande besök på privatbanken Julius Bär, och så möter vi den amerikanske dollarmiljonären Ed Conard - en av de främsta givarna till Mitt Romneys misslyckade presidentvalskampanj - som förklarar varför han anser att ekonomisk ojämlikhet är något bra. Vi reser till Bayern i Tyskland, den kanske just nu mest välmående delen av Europa, där statskassorna fortfarande är välfyllda och affärsmännen väljer att investera i guld. Slutligen gör vi också ett besök i västgötska Gudhem, där paret Petter Lindström och Camilla Lundin valt en helt annan väg men ändå tagit finansminister Anders Borg på orden: de har sparat i ladorna och fyllt förråden inför vintern. 

Programmen som ni hör bitar ur i veckans Konflikt går att finna i sin helhet här:

Konflikts Daniela Marquardt och Lotten Collin reste runt i Schweiz för att skildra debatten om skatteparadis: 

Konflikt om olika länders kamp för att fånga in skattesmitare runt om i världen, och de globala konfliktytor som blivit följden:

Konflikt om ett splittrat Tyskland där rikare regioner inte vill betala för sina fattigare landsmän i öst:  

Konflikt om pengarnas roll i den amerikanska presidentvalskampanjen som pågick under 2012. Det rörde sig om större summor än någonsin tidigare: 

Konflikt om valutakrigen där olika länder underminerar andra länders valuta för att vinna ekonomiska framgångar på hemmafronten:

Konflikt om finanskraschens orsaker och vad människors tillit till det ekonomiska systemet spelar för roll:

Konflikt om att många rikare regioner i olika hörn av Europa är trötta på att betala för de fattigare landsändarna. I Katalonien, Skottland och Flandern ställs nu krav på ökad självständighet i krisens spår:

Programledare: Daniela Marquardt
Producent: Lotten Collin

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Konflikt
Den kinesiska drömmen på export Lör 09 dec kl 09:03(56 min)

Om Kinas ökade inflytande i världen. Varför byggs en ny Sidenväg? Vad krävs för att få låna en panda? Och hur mycket ideologi sipprar med när Kina investerar i unga afrikaner och latinamerikaner?

I den saudiske prinsens huvud Lör 02 dec kl 09:03(56 min)

Om Mohammed bin Salman, mannen bakom den palatsledda saudiska revolutionen – och risken för att resultatet blir kaos. Hör om gyllene fängelser, hemliga möten och en allt hårdare kamp med Iran .

Vilka diplomatiska alternativ kvarstår när krigsretoriken eskalerar mellan USA och Nordkorea? Är konstruktiv dialog fortfarande möjlig?

Dataspelens politiska sprängkraft Lör 18 nov kl 09:03(56 min)

Om dataspel som blivit en viktig del av samtidskulturen – och nu även av politiken. Hör om Pewdiepies bittra humor, Gamergates koppling till Trump, och det kontroversiella med att skjuta nazister.

Efter IS skräckvälde – finns rättvisa? Lör 11 nov kl 09:03(56 min)

Om hämndbegär efter kallblodiga terrorattentat. Om misstankar om utomrättsliga avrättningar. Och om rättsstatens principer. När IS fästen faller hur ska rättvisa kunna skipas? Går det ens?

Upptäck avsnitt från programmet Konflikt

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".