Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.
Ett avsnitt från Konflikt
Vart tog pengarna vägen?
Lör 28 jan 2012 kl 09:03
Om jakten på skattepengarna. Samtidigt som skulder och social oro hotar att slita sönder flera av Europas länder så reser Konflikt till det land som kanske tjänat mest på dagens globala finanssystem: Schweiz,... som mitt i finanskrisen ruvar på 7000 miljarder dollar. Medan omvärldens krav på öppenhet hårdnar, växer också kritiken inifrån mot ett system som närs av dolda pengar och hemlighetsmakeri. Följ med till bankpalats och lyxavenyer, och mingla bland svenskar i Genève.

I helgen hålls den årliga konferensen World Economic Forum i Davos, i de schweiziska alperna. Då samlas presidenter, finansministrar, nationalekonomer och allehanda experter för att diskutera globala ekonomiska frågor. Debatten har de senaste åren framför allt kretsat kring skuldkrisen och de stora budgetunderskott som flera länder tampas med. Ett av de grundläggande problemen som diskuteras är hur stater ska kunna få in ökade skatteintäkter.

Värdlandet, Schweiz, har klarat sig väldigt väl under krisen och lider inte alls av samma svåra situation som sina grannländer i Europa. Men ändå spelar landet en nyckelroll i diskussionerna om gapande budgethål och flyende skattebaser. Det handlar givetvis om den av Schweiz så omhuldade banksekretessen, som tillsammans med de låga skatterna gett landet ett rykte som skatteparadis.

Men sen några år tillbaka driver regeringen en kampanj för att förändra Schweiz anseende i omvärlden. Man har därför skrivit under avtal om informationsutbyte med flera länder, enligt OECD:s riktlinjer. Samtidigt diskuterar Schweiz nu med flera länder i Europa hur skatt ska kunna dras från utländska medborgares konton i schweiziska banker utan att deras namn lämnas ut, ett sätt för regeringen att bevara banksekretessen men ändå tillmötesgå omvärldens krav. Hittills är det dock bara Storbritannien som skrivit under ett sådant avtal med Schweiz.

Vad betyder denna omdaning för Schweiz roll i världsekonomin? Och vad betyder förändringen för de privatpersoner och företag som under flera år placerat sina tillgångar i Schweiz med en önskan om att betala så lite skatt som möjligt? Varför är banksekretessen så central för Schweiz och vem vinner egentligen på ett sådant system? Konflikts reportrar Lotten Collin och Daniela Marquardt har rest till Geneve, Zurich och Bern för att söka svar. Nedan finns reportagen i separata delar, men vi rekommenderar lyssning på hela programmet för att förstå helheten.

Vi gick på mingelparty med svenskar i Genève.

Vi träffade whistleblowern Rudolf Elmer som tidigare arbetade på den schweiziska privatbanken Julius Bär.

Vi träffade fotografen Mark Henley som arbetat i flera år med att porträttera bankvärlden i Schweiz.

Vi träffade den schweiziska föreningen för privatbanker samt en av de nyaste bankerna i Genève, Syz.

Vi gjorde ett spontanbesök på banken Julius Bär i Genéve för att se hur behjälpliga de skulle vara med att gömma undan skattepengar för svenska myndigheter.

Vi träffade finansdepartementets talesperson Mario Tuor i Bern.

Vi träffade sociologiprofessorn, socialdemokraten och förre FN-diplomaten Jean Ziegler som under många år opponerat sig mot banksekretessen.

Programledare: Daniela Marquardt
Producent: Lotten Collin

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Konflikt
Den kinesiska drömmen på export Lör 09 dec kl 09:03(56 min)

Om Kinas ökade inflytande i världen. Varför byggs en ny Sidenväg? Vad krävs för att få låna en panda? Och hur mycket ideologi sipprar med när Kina investerar i unga afrikaner och latinamerikaner?

I den saudiske prinsens huvud Lör 02 dec kl 09:03(56 min)

Om Mohammed bin Salman, mannen bakom den palatsledda saudiska revolutionen – och risken för att resultatet blir kaos. Hör om gyllene fängelser, hemliga möten och en allt hårdare kamp med Iran .

Vilka diplomatiska alternativ kvarstår när krigsretoriken eskalerar mellan USA och Nordkorea? Är konstruktiv dialog fortfarande möjlig?

Dataspelens politiska sprängkraft Lör 18 nov kl 09:03(56 min)

Om dataspel som blivit en viktig del av samtidskulturen – och nu även av politiken. Hör om Pewdiepies bittra humor, Gamergates koppling till Trump, och det kontroversiella med att skjuta nazister.

Efter IS skräckvälde – finns rättvisa? Lör 11 nov kl 09:03(56 min)

Om hämndbegär efter kallblodiga terrorattentat. Om misstankar om utomrättsliga avrättningar. Och om rättsstatens principer. När IS fästen faller hur ska rättvisa kunna skipas? Går det ens?

Upptäck avsnitt från programmet Konflikt

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".