Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Försurningen av haven oroar forskarna
Ons 09 jan 2013 kl 12:10
Hur ser framtidens hav ut? Finns där musslor, snäckor och koraller, eller tar algerna och maneterna över? Vetandets värld handlar om den pågående havsförsurningen som orsakas av koldioxiden vi släpper... ut i luften. Forskare förutspår att djur som bygger skal kommer få svårare att överleva när allt byggmaterial i vattnet går åt till att neutralisera kolsyra, och på vissa håll har det redan hänt.

I Göteborg har ett tre år långt forskningsprojekt just avslutats, där biologer, oceanografer och kemister har studerat havsförsurningens effekter i svenska hav, och gjort experiment med att utsätta växter och djur för de lägre pH-värden som förväntas i slutet av århundradet. Resultaten visar att för vissa djur spelar en surare miljö ingen större roll, medan andra får det mycket svårt att klara sig.

Den stora frågan är hur det inverkar på hela ekosystem, när några djur gynnas samtidigt som andra får det sämre. Kan det bli som de mest pessimistiska forskarna i världen menar, att algerna och maneterna tar över?

I Vetandets värld träffar vi Jon Havenhand, professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet, och Agneta Fransson, kemisk oceanograf. Dessutom hör vi guvernören i den amerikanska delstaten Washington, Christine Gregoire, tala om havsförsurningen som ett hot mot 3 000 jobb inom ostronodlingsindustrin.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".