Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Framtiden idag! Nnedi Okorafor och hennes Afrika
Ons 09 jan 2013 kl 13:15
Idag ska vi få höra om en av Afrikas första science fiction-romaner, skriven av en amerikan-nigerian. Detta i vår lilla serie om framtidsskildringar, som faktiskt kan säga en hel del om den tid vi lever... i. Och kommer att leva i. Det är frilansjournalisten och sf-fantasten Christina Kjellstrand, som berättar om den boken. Och den här seriens producent - Jesper Cederstrand - har dessutom intervjuat författaren.    

Den kanske första afrikanska science fiction-romanen ”Who Fears Death?”, är skriven av amerikan-nigerianen Nnedi Okorafor.

Någonstans i framtidens Afrika utspelar sig gränskonflikter mellan det rika Nuru-folket, som lever i de sju flodernas land, och nomaderna Okeke.

Nnedi Okorafors framtidsskildring av Afrika är en grym men också hoppfull berättelse, som Christina Kjellstrand berättar om.

Vår praktikant Jesper Cederstrand – radiomänniska och beteendevetare som praktiserat hos oss under hösten 2012 - har dessutom intervjuat Okarafor.

Bok:
Nnedi Okorafor: Who Fears Death, 2010

Film:
#link=342826#

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Vem vet mest om framtiden? Igår kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".