Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
De riktigt stora frågorna
Fre 11 jan 2013 kl 12:10
Kommer universum att expandera i all evighet? Finns det något slut och hur ser det i så fall ut? Hur började allt? Kan vi vara säkra på att vi finns? Varför är jorden ett bra ställe för liv? Lena Nordlund... och Per Helgesson från vetenskapsradions program Kossornas Planet i P4 ställer forskarna mot väggen(om den nu existerar) och kräver svar.

Detta vill vi även bjuda P1-lyssnarna på, så här är en nedklippt version av Kossornas planet som sändes i sin helhet i maj 2012. Astronomen Maria Sundin förklarar varför livet trivs så bra på jorden och Göran Mannerberg på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm berättar hur man trollar fram en död rappare med optiska tricks och datorer. Fysikprofessorn Ulf Danielsson tar oss från big bang till universums kanske evigt expanderande tomhet, men hjärnforskaren Lars Olsson ger tyvärr inget klart svar på om vi finns eller inte. Hustrubaduren Stefan Sundström står som vanligt för musiken.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Kan man vara halvspråkig? Igår kl 12:10(20 min)

Den som kan sitt modersmål bra har lättare att lära sig nya språk. Men om man blandar språk kan man inget språk ordentligt då?

Det Nobelprisbelönade kryo-elektronmikroskopet låter oss se ännu fler detaljer hos livsviktiga molekyler i våra kroppar. Men vad kommer den här utvecklingen att ge oss i framtiden?

Lyckad nedfrysning av herr Dubochet Ons 22 nov kl 12:10(20 min)

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".