Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Lysdioder i glödlampans spår
Mån 14 jan 2013 kl 12:10
Glödlampan har sett sina sista dagar och bara de lampor som finns kvar i lager får säljas, enligt EU-beslut. Ersättare kommer i långa banor, bland annat LED-lamporna, som består av lysdioder. Det påstås... att LED-lamporna kan hålla i 10-20 år kanske längre och bara dra en bråkdel av energin som en glödlampa förbrukar. Men de dyra LED-lamporna lyser blåaktigt och livslängden är än så länge rent teoretisk. Vetandets Världs reporter Per Gustafsson rapporterar om utvecklingsläget för LED-tekniken.

Stora energivinster och lång hållbarhet, det är argumenten för LED-belysning. Det påstås till exempel att LED-lamporna kan hålla 25.000 timmar och beroende på hur många timmar per dag man använder lampan, så kan de hålla 10-20 år, ja kanske längre. Men det är teoretiska beräkningar, och ingen har sett om utfästelserna håller.

- Det är tvärtom så att en LED-lampa dör långsamt, till skillnad från glödlampna och lågenergilamporna, säger Christofer Silfvenius, Energimyndigheten, som följer den tekniska utvecklingen.

Vad gäller energivinsterna, så är de stora. En glödlampa tar till vara endast FEM procent av elen, resten går till värme i omgivning och armatur. Medan dagens lågenergilampor och de LED-lampor som nu säljs tillvaratar cirka 40 procent.

- Men det finns ambitioner till att göra supereffektiva lysdioder som gör om 70-80 procent av tillförd energi till fotoner, dvs ljus, säger Lars Samuelsson, professor i nanoteknologi vid Lund Nano Lab.

Där arbetar man på att ta fram prototyper till lysdioder i nanoskala. Det betyder att man kan ta fram supersmå lysdioder i tusental. De representerar olika färger och tillsammans uppfattar ögat det som vitt, varmt ljus. Den här tekniken skiljer sig från den teknik varmed dagens LED-lampor tillverkas.

De stora lamptillverkarna använder blåaktiga lysdioder vars ljus får brytas genom lager av fosforer (lysämnen) för att ge vitt ljus. Problemet är att dessa ämnen stjäl energi på vägen, berättar Lars Samuelsson. Men med nanontekniken kan man alltså fördubbla energieffektiviteten, menar han.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".