Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Dokumentärer med fokus på människor bakom musiken.
Ett avsnitt från P2 Dokumentär
Shivas dans 2 - Helgonpoeterna
Sön 13 jan 2013 kl 14:00
"När jag bodde i Indien och studerade musik kom ofta tiggarsångare förbi och sjöng en bhajan på den dammiga gatan utanför. Dessa hinduiska religiösa bhajans är Indiens mest spridda sånger"

"Texterna är skrivna av så kallade helgonpoeter. De flesta av helgonpoeterna levde under en tid då delar av hinduismen kom att leva i symbios med den islamiska sufismen". 

Så berättar Sten Björnulfson i det andra programmet av två om det stora mötet mellan persisk och indisk musik och kultur, mellan hinduism och islam i Nordindien - illustrerat i musik, dikt och ljud från byar, städer och vallfartsorter.

Här i del två hör vi manliga och kvinnliga sångare med olika stil och från skilda musikaliska traditioner. Det blir skolade bhajan-sångerskor som Lata Mangeshkar, Kishori Amonkar och Juthika Roy, klassiska sångare som Bhimsen Joshi och Kumar Gandharva, folksångare och sångerskor.

Programmet bygger på sånger och dikter av helgonpoeterna Kabir, Dnyandev, Ravidas, Mirabai och andra.

Två P2 Dokumentärer om nord-indisk musik av Sten Björnulfson

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet P2 Dokumentär

En lärare dömdes för våldtäkt, flera andra anmäldes för sexuella trakasserier. En del av lösningen blev att den nya skolbyggnaden konstruerades helt i glas, för att få insyn i undervisningsrummen.

Den stora Sverigeresan Igår kl 12:03(57 min)

Höör, Sunne, Skattungbyn, Tobo, Järvsö, Piteå och Jokkmokk är några svenska orter med direkta kopplingar till olika musikaliska företeelser, och dit åker vi i denna P2 Dokumentär.

Karin Rehnqvists mäktiga rop Sön 10 dec kl 14:00(57 min)

Karin Rehnqvist är en av Sveriges främsta tonsättare och Sveriges första kvinnliga professor i komposition. I det här programmet får vi höra om den centrala roll som rösten har i hennes komponerande.

Käbi, Ingmar och jag Lör 09 dec kl 12:03(57 min)

Den estländske tonsättaren Jüri Reinvere berättar om sina mentorer Käbi Laretei och Ingmar Bergman och hur Sofi Oksanen skrev sin bok "Utrensning" i hans kök, den som Reinvere senare gjorde opera av.

Finsk musik i 60-talets fred Sön 03 dec kl 14:00(57 min)

Den finska progressiva Sångrörelsen var agendasättande inom finsk kultur under slutet av 1960-talet och början av 1970- talet, och det är ämnet för denna P2 Dokumentär.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".