Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Radioessä: Om vuxna, barnen och djuren
Fre 11 jan 2013 kl 13:15
Med sånger, böcker och mjuka dockor kopplar vi samman barn och djur - medan verklighetens djur lider i det tysta. Varför? Det undrar litteraturvetaren och kulturjournalisten Moa Matthis i veckans radioessä...

Om en marsian skulle göra närstudier av den kunskap vuxna för över till små barn, med syftet att lära barn vad det innebär att vara människa, då skulle han framförallt ställa en fråga:

Varför är vuxna människor så fixerade vid att lära barnen allt om vad det innebär att vara djur?

För att besvara den frågan, tar Moa Matthis oss tillbaka till ett 1800-tal, som inte bara präglades av glada ringlekar, utan också av kolonialism och konsumtionsbegär.

Det är det moderna konsumtionssamhällets begynnelse vid 1800-talets mitt; och begäret efter mjukdjur blir ytterligare ett sätt att manifestera överflöd. Björnen dominerar länge men får tids nog sällskap i den borgerliga barnkammaren av de exotiska djur vars huvuden pryder väggarna i familjefaderns herrum: troféerna från storviltjakten i kolonierna: tiger, elefant, lejon.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Öst och väst är ett kärlekspar Igår kl 13:04(9:21 min)

Högerpopulister och religiösa extremister vill att vi lever i okunskap om att öst och väst är präglat av varandra. Men ibland går de inte ens att skilja åt, säger idéhistorikern Michael Azar.

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Mår jorden verkligen bra av att ägas? Ons 15 nov kl 13:04(9:25 min)

"När vi ges individuellt ägande berövas vi samtidigt något som har med skönhet och njutning att göra". Författaren och journalisten Eva-Lotta Hultén om förhållandet till skog och mark.

Religiösa konstnärer reparerar världen Tis 14 nov kl 13:04(9:15 min)

Lider samtidskonsten av beröringsskräck när det gäller religion? Mårten Arndtzén åker till Israel och ser religiösa konstnärer bidra med perspektiv som en sekulär konstvärld riskerar att missa.

Med dödsboken som guide till livet Mån 13 nov kl 13:04(8:13 min)

De dödas bok – fornegyptiernas guide till livet efter detta är en manual för hur man ska bete sig både i det här livet och på tröskeln till nästa. Niklas Qvarnström följer med ner i underjorden.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".